Jump to content
Sykepleiediskusjon

Cathrine

Root Admin
  • Posts

    3,420
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Cathrine

  1. Skremmende at det meldes inn flere saker til helsetilsynet der nekrotiserende bløtdelsinfeksjon ikke har blitt mistenkt så raskt som det bør. Der har vi som sykepleiere et stort ansvar. Det er en sjelden infeksjon, men rask behandling er helt avgjørende.

    Røde flagg:

    • uforholdsmessig sterke smerter sett opp mot beskjedne hudforandringer 
    • influensaliknende symptomer/infeksjonstegn 
    • stormende sykdomsforløp (større hudforandringer og sepsisutvikling) 

    https://sykepleien.no/meninger/2024/04/sykepleierne-har-en-nokkelrolle-oppdage-nekrotiserende-blotvevsinfeksjon-tidlig

  2. Interessant, jeg har ikke tenkt så mye på dette. Men har vært vant med å fortelle pasienten når bildeundersøkelser er negative eller når EKG er normal.

    Blodprøvesvar her jeg informert om, selv om de der utenfor referanseområdene, og prøvesvar på bakteriologiske undersøkelser.

    Vi informerer jo pasienten og BT, puls, respirasjonfrekvens, O2metning, temp, resultater på urinstiks osv.  Altså ting vi måler. Så hvor går egentlig grensen? Mulig alt er lov, men som du skriver så vil det være uheldig om vi informerer om f.eks. et CT svar som viser progresjon av kreftsykdom i og med at pasienten da må kunne få informasjon om hva som er konsekvensene. Mulig det er en uskreven lov, der vi må bruke sunn fornuft.

  3. Når jeg leser det du skriver, tenker jeg straks at du trolig vil trives bedre med å jobbe et annet sted. Kanskje sykehjem ikke er stedet for deg rett og slett.

    Du føler deg middelmådig og har mistet litt gleden av å være sykepleier og det er jo ingen god følelse. 

    Mitt tips er å tenke i gjennom hva du synes høres interessant ut å jobbe med. Som sykepleier har du jo masse muligheter. Når du har funnet en ny jobb så les deg opp i forhold til pasientgruppen din, da blir det mye mer spennende og du blir en bedre sykepleier. Håper du får gnisten tilbake og finner en jobb der du trives.

  4. Det er vanlig å bruke sterilt vann når man fyller ballongen til latex katetere. Er det silicon kateter pleier man å bruke glyserol. Årsaken er at ballongen kan komme til å tømme seg over tid hvis  man fyller silicon katetre  med sterilt vann. 

     

    5.2.4 Balloon size and filling

    4 C

    When the catheter has been placed in the bladder the balloon can be inflated. (Fig. 2) Sterile water or sodium chloride can be used for latex catheters. Inflation of silicone catheters with water can sometimes lead to water loss from the balloon over time, with an associated risk of the catheter falling out. Some manufacturers recommend filling the balloon with a 10% aqueous glycerin solution. [21] Apart from the manufacturers’ recommendations there are no studies available about water contra glycerin in the balloon. Some catheter manufacturers provide sterile pre-filled syringes with sterile water or glycerine 10% inside the packing

    https://nurses.uroweb.org/guideline/catheterisation-indwelling-catheters-in-adults-urethral-and-suprapubic/

  5. Hei, så hyggelig at du liker forumet!

    Jeg har alltid gjort som deg. Ved lekkasje har jeg først blæreskylt. Hvis det ikke hadde effekt, skiftet kateteret og valgte da en mindre størrelse.

    Søkte nå opp i vårdhandboken, der ser du at det kan ha mange årsaker. Jeg kopierer inn det som står der: 

    Läckage och trängningar

    Läckage av urin bredvid katetern och trängningar kan ha många orsaker som stopp i katetern, att katetern är för grov eller att kateterballongen trycker och irriterar mot blåsbotten eller urinröret. Kontrollera ballongens storlek.

    Andra orsaker till urinläckage och trängningar kan finnas i urinblåsan som urinvägsinfektion, blåsstenar, slemhinneatrofi (vilket är särskilt vanligt hos kvinnor efter menopaus), att urinblåsan har minskat i storlek på grund av långvarig kateterbehandling eller en överaktiv blåsa som kan orsaka ofrivilliga sammandragningar i blåsmuskulaturen.

    Besvären kan också bero på förstoppning eller för litet vätskeintag. Vid kateterbehandling rekommenderas ett större vätskeintag än vad kroppen normalt behöver såvida det inte finns kontraindikationer för detta. Ett större vätskeintag kan "skölja" bort bakterier samt minska risken för infektionssymtom och stenbildning.

    https://www.vardhandboken.se/katetrar-sonder-och-dran/kateterisering-av-urinblasa/komplikationer/

  6. Det første jeg tenker etter å ha lest dette, er at du er veldig samvittighetsfull og ekstra redd for å gjøre noe feil. Tror rett og slett at du ikke klarer å stole på dine egne vurderinger. Det at du ikke klarer å huske hva du har lest, når du leser deg opp, er vel fordi du blir stresset av det og tenker dette MÅ jeg huske.

    Jeg tror du har gjort en stor feil og det er at du har  jobbet som vikar. Vi alle er usikre når vi er nye og bruker tid på å lære oss opp. Det beste er å jobbe full tid, da blir det kontinuitet, man lærer fortere og glemmer ikke fra gang til gang. 

    Nå har du vært borte fra somatikken i flere år, kanskje ikke så rart at du da føler deg ekstra usikker, når du da skal lese blodprøver og vurdere sår. Veldig bra at du ser din begrensning og ringer legevakt når du føler deg usikker. 

    Du trives i psykiatrien, hvorfor søker du ikke på å jobber der igjen? Vet om flere som ikke trives i somatikken, så hvorfor jobbe der da? 

  7. Litt usikker, men distriktshelsetjensten er vel det samme som kommunehelsetjenesten https://sml.snl.no/distriktshelsetjeneste

    Primærhelsetjenesten drives av kommunene og har ansvar for pasienter utenfor sykehus. Det er blant annet hjemmesykepleie, fastlege, legevakt. 

     

    Hvordan helsetjenesten er organisert varierer fra land til land. Jeg vil tro at community health nursing  best kan sammenliknes med hjemmesykepleien, kreftkoordinator osv.

    Altså primærhelsetjenesten, som i Norge drives av kommunen.

  8. Litt usikker på om man kan bruke Nacl. Prøvde å søke det opp, og her står det sterilt vann: 

    • vål/tvättkräm/intimservett eller steril natriumklorid 9 mg/mL för tvätt av underliv. Antiseptiskt medel behöver inte användas [17].
    • Bedövningsgel, minst 5 gram bör användas för att fylla urinröret [16].
    • En 10 mL injektionsspruta för att tömma kateterballongen vid byte.
    • En 10 mL injektionsspruta för att fylla kateterballongen med sterilt vatten, eller glycenrinmix om silikonkateter används.
    • 10 mL sterilt vatten till kateterballongen - eventuellt glycerinmix till silikonkateter enligt tillverkarens anvisning.
    • Steril natriumklorid 9 mg/mL och spolspruta behöver finnas tillgängligt.
    • Kateterventil och/eller urinuppsamlingspåse.
    • Fixeringsanordning.

    https://www.vardhandboken.se/katetrar-sonder-och-dran/kateterisering-av-urinblasa/kad-kvinna/

  9. Det går nok bra :) 

    Uansett så er jo ikke det å legge inn kateter en steril prosedyre, men aseptisk.  Det viktigste er vel å skifte kateter hyppig for å forebygge infeksjon og selvfølge følge en aseptisk prosedyre som dere gjorde. 

  10. Jeg har aldri jobbet på en palliativ enhet, så jeg må med forbehold si at kanskje noen er uenige med meg.

    Men jeg har hatt mange terminale pasienter, så jeg har endel erfaring med det. Jeg vil nå si at så lenge pasienten klart klarer å utrykke seg verbalt og sier hun ikke har smerte, og heller ikke har noen tegn til smerte så ser jeg ingen grunn til å sterte opp med morfin. Det hele bør være opp til hva pasienten ønsker. Ha en åpen dialog med henne og spør om hun ønsker medisiner mot smerte, sedering eller angstdempende. Hun bør informeres om at det finnes medisiner som kan hjelpe henne i denne fasen. Man bør også trygge pasienten på at straks hun ønsker noe medisinering så får hun det, og gjerne si at nå gjør vi alt for at du skal ha det best mulig. Fortell om mulighetene for smertestillende, kvalmestillende, angstdempende og sedering. 

    Når hun ikke lenger klarer å uttrykke seg verbalt er saken en annen, da bør man starte opp med morfin med mer for å sikre seg at hun ikke lider. morfin vil også hjelpe mot dyspnoe. Husk mange er kvalme også og trenger noe for det.

  11. Jeg jobber nå som smittesporer og her er reglene:

    Du skal bruke munnbind til og med dag 10 når du jobber i institusjon, eller har pasientkontakt. Det er ikke krav om hansker. Dag 10 vil da si 4 dager etter at du gikk ut av isolasjon. Siste isolajsonsdag er dag 6 og man er da ute etter midnatt, hvis man er frisk og feberfri de siste 24 timer(hvis man vet klokkeslettet man ble syk eller testet positivt hvis man er asymptomatisk går man ut av isolasjon på det klokkeslettet på dag 6) 

    Ja du kan ta pause sammen med de andre men bør bruke munnbind også da, eller tilstrebe stor avstand.

    https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/helsepersonell/personlig-beskyttelsesutstyr/?term=&h=1

     

     

  12. Enig, hun bør få en second opinion fra et annet smerteteam. Fortsett med xylocain, ser du i artikkelen jeg linker til så er det et av mange lindrende råd ved nevropatisk smerte som dette absolutt kan være. De anbefaler  Lidokain plaster. Det er en litt gammel artikkel, men kan være verdt å se på likevel: https://tidsskriftet.no/2013/05/legemidler-i-praksis/medikamentell-behandling-av-nevropatisk-smerte

  13. On 10/20/2021 at 3:06 AM, Guest Barok23 said:

    Jeg har i det siste preget av søvnvansker og depresjon. Tungtpust med trening så jeg sluttet å gå på trening. Utmattet også etter dagvakt. Sover etter jeg har spist og våken igjen midt på natta. Jeg i det siste ble plaget av luftveisinfeksjoner 2 ganger bare 1 måned innimellom så jeg spurte legen min om mulig å få booster av vaksine mot korona. 

     

    Mvh

    Josephina 

     

    Stakkars deg, dette hørtes ikke bra ut. Håper du snart blir bedre. Hvor lenge er det siden du ble syk, og var du fullvaksinert da du ble smittet? 

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy