Jump to content
Sykepleiediskusjon

banshee

Members
 • Content Count

  160
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by banshee

 1. Klorheksidin i kombinasjon med sprit ser ut til å kunne ha en effekt på HIV om jeg skal gjette nå, men ikke hepatitt nei. Håper det stemmer😆
 2. Hei! Er det noen her som har god peiling på desinfeksjonsmidler? Jeg så en påstand I en gammel eksamensoppgave om at klorheksidin hadde god effekt mot hiv og hepatitt, men er usikker på om det stemmer da det andre steder star det det enten ikke har effect, eller variabel. Med utgangspunkt I felleskatalogen: - her star det at ikke har effect på hepatittvirus. Det star ikke spesifikt noe om HIV (etanol) https://www.felleskatalogen.no/medisin/klorhexidinsprit-fresenius-kabi-klorhexidinsprit-farget-fresenius-kabi-fresenius-kabi-560639 - her star det at virus ikke påvirkes I det hele tatt (klorheksidin) https://www.felleskatalogen.no/medisin/klorhexidin-fresenius-kabi-fresenius-kabi-560640 Ut I fra dette ville jeg tenkt at klorheksidinsprit ikke har effect på hverken HIV eller hepatitt, noe vårt pensum støtter når det gjelder klorheksidin I seg selv I hvertfall, samtidig er det jo dette vi bl.a. skal rense med ved en stikkskade. Ellers ser jeg at klorheksidin skal ha effect på virus I legemiddelhåndboken, og da får jeg ikke dette til å stemme helt. Kanskje det er noen her som kan gi et klart svar på dette? Beklager skrivefeil I teksten, bruker en tastatur innstilt på engelsk.
 3. Noen her som vet hvor lang tid det tar før en er bra etter en spinalprøve? Har en kamerat som gjorde dette for ca 5 uker siden, og fortsatt stikker det litt ved nysing og forskjellige bevegelser.
 4. Takk for svar! Ble ikke jeg som fikk denne pasienten i dag alikevel, men forstod det slik at det ble blandet ut med lidokain 1% faktisk...
 5. Hei! Er det noen her som har administrert ceftriaxon blandet med lidokain im? Jeg ser det skal blandes ut med 3,5 ml men mener å huske im injeksjoner ikke skal overstige 2 ml...
 6. Hei! Jeg lurer på om det er noen her som kan fortelle litt hvordan det er å jobbe i en sterilsentral? Det kan virke som om en ikke trenger å ha videreutdanning som operasjonssykepleier, men ser også at det finnes en videreutdanning av sterilforsyningsansvarlig. Hva er forskjellen? Er også litt redd for å "glemme" vanlig sykepleie om jeg skulle ha jobbet på en sterilsentral. Håper noen kan gi litt input her:)
 7. Ja, tanken slo meg å høre med nsf...har bare lyst til å ha en litt klarere ''plan'' først. Må uansett spare opp noen penger i tilfelle det blir vanskelig å få jobb, så har god tid. Godt å høre det ser ut som det er gjennomførbart uten å måtte si opp ihvertfall:) takk skal du ha!
 8. Hei! Jeg er i en litt "rar" situasjon nå som jeg gjerne skulle hatt litt hjelp med da arbeidskontrakten er litt uklar på det området... Jeg har en far som bor i en annen del av landet som begynner i blitt noe skrøpelig. Ønsker å ta permisjon 3-6 mnd for å bo hjemme/i nærheten en stund å se hvordan det egentlig ligger an med helsa hans. Han er ikke typen til å klage over noe, men ut i fra telefonsamtaler har jeg alikevel blitt bekymret for om det er dårligere fatt en han vil inrømme ovenfor meg (han fortalte meg bl.a. ikke om en kreftsvulst, før han plutselig skulle inlegges for noen år tilbake..) Har jobber på samme avdeling i en annen by i rundt 5 år nå, og har samboer og leilighet her som blir værende, så det er ikke aktuelt å flytte for godt. Er helt avhengig av å jobbe for å kunne betale leie og div andre utgifter, så planen min var i utgangspunktet å høre om jeg kunne få permisjon i et halvt år, og jobbe på et annet sykehus nærmere min far i mellomtiden (regner med å kunne få jobb gjennom vikarbyrå eeller en deltidsstilling, i værste fall får det bli en hvilken som helst jobb jeg får tak i). Problemet er at jeg ikke vet om jeg har krav på dette, må slutte, eller i det hele tatt kan jobbe på et annet sykehus samtidig som jeg har permisjon fra det jeg allerede jobber på? Det eneste jeg finner av relevans i kontrakten er "arbeidstaker må ikke, uten skriftlig forhåndssamtykke fra arbeidsgiver, ta ansettelse i eller drive virksomhet som konkurrerer med helseforetak eller virksomhet eid av helseforetak jf. lov om....osv" Noen som har erfaring på dette området? Jeg kan sikkert spørre nærmeste overordnede, men vil helst ha en viss klarhet i dette selv da det ikke er sikkert at hun heller vet noe om dette...
 9. Cellegift, obviously. Sendoxan og slikt også. Du har vel krav på en "skulder" etterhvert også?
 10. bilateralt - på begge sider -itt - betennelse septum - neseskillevegg deviasjon - når den er bøyd til siden det er sånn jeg leser det ihvertfall, men skal ikke si meg 100% sikker.
 11. banshee

  Ansiennitet

  På sykehuset hvor jeg jobber er det ihvertfall sånn at alt av jobber teller, og det troooor jeg det er på de fleste sykehus? Jeg får ansiennitet for da jeg jobbet på gatekjøkken som 18-20 åring. På sykehjem og hjemmesykepleie tror jeg det er kun jobber innenfor helse og omsorg som gjelder...
 12. Takk for svar! Selv om det fortsatt er litt uklart da;) Har lest notat hvor det f eks står "pasienten er slippøm, ikke trykkøm", men her står det ingenting om slippømhet i seg selv. Var ganske sikker på at det med oksygenet stemte, men en jeg jobber med reagerte på ved vaktstart at en pasient fikk 2,5 l o2, med metning på 98%. Ser jo den at mange kanskje har udiagnostisert kols, eller brystsmerter og slikt og bør ha alikevel (og perifer oksygenmetning viser vel ofte feil også), men på en frisk ung mann bør det ikke være noen krise.
 13. Noen som jobber på gastro her? Lurer litt på hva som er forskjell på trykkøm og slippøm....det vil si, hva det betyr om en pasient er trykkøm eller slippøm. Slippøm er mer akutt....eller? Finner ikke noe fornuftig svar på nett, og kan ikke huske at vi gikk igjennom dette på skolen. OG angående oksygen på nesekateter....om en pas ikke har kols, er det farlig åf eks få 3 liter (og pas har metning på 98%), eller vil det bare være farlig for en med kols? Unødvendig er selvfølgelig en ting, men normale folk begynner vel ikke å retinere co2, siden det ikke er det som styrer respirasjonen? og det er vel ganske liten flow på nesekat uansett?
 14. hehe....vi lærte ihvertfall dette i.... 2009? Legene på vår post også ville nok ikke lagt inn kateter, selv om vi sykepleiere ikke får det til, rett og slett fordi jeg ikke tror de noengang gjør det. Når vi møter motstand ved prostata (sånn ca hver gang, mye eldre her), holder vi som regel et litt jevnt trykk og vrir litt på den til det går igjennom. Det er en ganske rett frem prosedyre, så når vi sykepleiere ikke får det til, får som regel ikke andre det til heller, derfor får de få tilfellene vi ikke får det til på sendt til å få lagt inn subrapubiskateter. Jeg har lagt inn på andre avdelinger også, så det er ikke bare hos oss vi gjør det. Trodde dette var vanlig? Hjemmesykepleien pleier jo å sike menn f eks, men jeg tror ikke de får legge inn perm. kateter hos hverken dame eller mann.... hvor jobber du forresten?
 15. Har hørt rykter om at det var sånn "før i tida", men slik er det ikke nå lenger. Vi lærer å legge inn permanent kateter på skolen og i praksis. Legen (urolog) gjør det kun hvis vi av en eller annen grunn ikke får det til (ikke kommer forbi prostata eller lignende)
 16. På ambulanse brukes vel ringer mest, fordi det kan gis veldig fort ved hypovolemi (blødninger f eks),fordi den er ganske lik i elektrolytter som ekstracellulærvæsken?, men nacl kan brukes også. Dette er litt etter husk så jeg vet ikke helt om det stemmer... Ellers brukes ringer mest ved diaré (ettersom ringer inneholder mer base), og nacl mest ved brekninger.
 17. banshee

  Stell av mors

  Fjerner jo CVK som om vi skulle fjernet pvk vil jeg tro, men jeg har ikke vært borti det etter dødsfall. Vi avslutter vel som regel behandling og fjerner CVK noen dager før mors uansett vil jeg tro....
 18. Har aldri opplevd det selv heller, men jeg husker da jeg var i praksis at det var en sykepleier som ikke ville bruke en veneflon, fordi hun trodde den lå i en arterie. Den gangen spurte jeg ikke hvorfor siden jeg var på en annen gruppe og sånn, men har alltid lurt på det etterpå. Jeg har søkt litt på nettet nå og funnet fram til at ved bruk av staseslange vil arteriene fortsatt være som normalt, men venene blir fyllt opp og og litt "bouncy". De ligger også nærmest hudoverflaten og man kan ikke kjenne puls som de som på arterier. Om man skulle treffe en arterie skal det visst komme lys rød blod i kammeret, og sånn skal man kunne se det.
 19. /Hvis du er på et sykehus, vil jeg tro de som "går ute" kan ta seg av det meste av stellet mens du legger til medisiner. Angående medisiner, som ihvertfall jeg synes var et lite helvete da jeg begynte har jeg noen få tips. - Alltid vit blodtrykk før adm av blodtrykksenkende av noe slag, og blodsukker før insulin (og pass på at pas spiser frokost). - Finn synonymliste for medikamenter (om du kjenner til den?) og kopiér den. Om du skriver smått kan du få plass til å skrive plassering av det som ikke står på lista i medisinrommet, og diverse andre småting. Etterhvert vil du nok lære deg det da. Jeg lagde også små tegninger av tablettene og hva som stod på de, så jeg kunne kjenne de igjen senere. På fass.se kan du forresten se bilder av forskjellige tabletter. - Få tak i en sånn liten oransje notisbok du kan ha i lomma, og bruk den til å skrive ned det dere bruker mest av injeksjoner. Skriv så injeksjonshastigheten på det, evnt hva det kan blandes ut med. Når du kan det slipper du å slå opp i felleskatalogen hele tiden. - Bruk en side til å skrive viktige telefonnr og callingen til f eks a-, og b-vakt - Du KAN ha med deg kurvene runt til pasientene, og om du lar de tablettene som ikke ligger løst, ligge i plasten ( herregud nå fikk jeg helt hjerneteppe..) så kan du lese bakpå hva slags tabletter det er. Da kan du gå igjennom de raskt før adm, og samtidig lære deg bedre å kjenne dem igjen på utseende. - Med tanke på alle inn/utskrivninger er det viktig å få med seg om pas bor alene, evnt hjemme/omsorgsbolig/sykehjem....om hun/han har barn.....sånne ting. Selv synes jeg det var ganske tøft å begynne på sykehus i fjor sommer, men etter hvert vil du komme inn i det så jeg vil anbefale deg å bare stick with it. Du vil lære MYE og sikkert bli en flink sykepleier:). Alle som begynner har vært igjennom det, så er du usikker på noe, bare spørspørogspør. Til og med de som har jobbet lenge spør hverandre om ting hele tiden. Bruk dette forumet om du lurer på noe du ikke vil spør om på jobb, det har ihvertfall hjulpet meg ved et par anledninger:) Lykke til!
 20. Jeg har på med skritteller på jobb, det har aldri vært under 8000:)
 21. HIB er ganske firkanta når det gjelder det meste, i tillegg er det mye prosjekter med dårlig oppfølging. Etter min mening lærte jeg mye unyttig, som gikk på bekostning av viktige ting man MÅ kunne som sykepleier. Intrykket mitt etter å ha snakket med folk på Haraldsplass er at det er bedre der, kjenner en som jobber på Haraldsplass, og hun liker seg der så tror det skal være ganske greit. Andre har kanskje en annen mening, men jeg ville valgt Haraldsplass om jeg kunne valgt igjen. Betanien har jeg ikke hørt noe om, verken bra eller dårlig. Det er vel religiøst om det har noe å si:-/
 22. Jeg jobber på medisinsk avdeling, som kan være ganske tungt fysisk pga mange dårlige gamle pasienter og tidspress. Hjemmesykepleien kan være noe tung, om ikke leilighetene er tilrettelagt ordentlig. Psykiatrisk er det minst fysiske jeg har vært borti, så det kommer vel an på hvor du velger å jobbe. Jeg gikk på HIB, og vil i grunnen ikke anbefale det. Har hørt veldig mye bra om Haraldsplass.
 23. Bruker det en del hos pasienter med inkontinens som skal måle inntak/diurese. Husker også en gang vi la inn hos en som var svææært vanskelig å treffe på pga anatomi. Dette var i praksis på sykehuset og jeg husker pleierne vanligvis traff på 5-6 gang. Skal man gjør det 4 ganger om dager blir det litt i overkant!
 24. banshee

  Blodtrykk

  Jeg pleier å legge blodtrykksenkende i en egen kopp når jeg legger medisiner, så ser jeg på blodtrykka før jeg gir tablettene. Da vet jeg hvilke pasienter jeg skal være ekstra obs for blodtrykk på, og for pasienter som står på 10+ tabletter er det enkelere å fjerne de om det skulle evnt være hypotensive. Dette er på sykehus da. I helgen for eksempel hadde jeg en med blodtrykk på 100/60 (rundt der, husker ikke eksakt) som i tillegg stod på ganske høy dose med 3 forskjellige blodtrykksenkende! Pasienter som står på disse tablettene vil forresten ofte ha normalt blodtrykk på morgenen som vil stige utover dagen om de ikke får tablettene sine, derfor gir jeg dem om de ikke har lavt trykk. Vet ikke om jeg hadde gjort det om jeg hadde jobbet på sykehjem. Kanskje vært ekstra obs på tegn? Man kan jo for eksempel kjenne blodtrykk sånn ca på puls?
 25. Veldig bra skrevet, og som jeg skulle sagt det selv. Gratulerer!
×
×
 • Create New...

Important Information

Privacy Policy