Jump to content
Sykepleiediskusjon

Clavicula

Members
  • Posts

    106
  • Joined

  • Last visited

Clavicula's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Hm. Dette blir litt sånn fritt etter hukommelsen, men det er noe a la dette her: Hos en type 1 diabetiker vil høyt blodsukker medføre varierende grad av acidose (opphopning av ketonlegemer). En konsekvens av dette er at hydrogenioner byttes mot kaliumioner over cellemembranen for å bufres intracellulært, altså for å motvirke fallet i pH. Dermed stiger kaliumnivået ekstracellulært, og synker intracellulært. Dette kan medføre forstyrrelser i natrium-kalium-pumpen, og dermed true hele cellens funksjon. Det hjelper ikke at kaliumet fortsatt er i kroppen, så lenge det befinner seg på gærent sted. Når man så får glukose-insulininfusjon, drar denne med seg kaluimen inn igjen i cellene, og balansen gjenopprettes. Behandling av hyperkalemi som ikke skyldes pH-forstyrrelser er så vidt jeg vet kalsium ja, og man kan også gi loop-diuretika (kaliumtapende) kombinert med væske i.v.
  2. Hvis du søker på kaliumklorid i felleskatalogen så finner du det. Fullstendig omtaler ligger i alle fall under Addex-kaliumklorid (Fresenius Kabi). Jeg bommet forresten på maks døgndose, man kan visst gi opptil 160 mmol per dag ved alvorlig kaliummangel (shit det er mye!), men det er riktig med maks 20 mmol/time. Håper det har gått bedre med pasienten din i dag!
  3. Har han kun diare, eller fast avføring også? Dersom det kun er diare kunne kanskje en rektumsonde tilkoplet kateterpose løst problemet? Da kan dere stelle såret uten å få avføring borti hele veien. Ellers må dere jo bare stelle såret etter hver avføring. Hvordan ligger han i trykk mer spesifikt, og hvilket lindringsregime står han på? Jeg regner med har får paracetamol 1 g x 4 i bunn? Det er helt utelukket med f.eks 2,5 mg morfin iv før sårskift i en overgangsfase? Håper dere finner ut av det, helt pyton å føle seg maktesløs ovenfor mennesker som har det vondt!
  4. KCl kn gå inn med en hastighet på maks 20 mmol i timen, og maks døgndose er 60 mmol. Så vidt jeg har sett i praksis går kaliuminfusjoner inn betraktelig langsommere enn dette, bare for å være på den sikre siden.
  5. Metning målt med pulsoksymeter sier noe om hvor stor andel av hemoglobinet som er bundet til O2. Dersom pasienten har anemi, kan perifer metning se helt fin ut, mens pasienten reellt sett har lite O2 i blodet fordi Hb'en er lav.
  6. Absorpsjonen fra subkutant vev er allerede langsomt, jeg tenker at man ved å fortynne medikamentet med NaCl antakelig forsinker og/eller forringer ønsket effekt. Dersom man ikke skyller, kan man ta høyde for dette ved første gangs administrasjon. Det er i den forbindelse selvsagt viktig å kun administrere ett medikament pr butterfly.
×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy