Jump to content
Sykepleiediskusjon

Litago

Members
 • Content Count

  313
 • Joined

 • Last visited

About Litago

 • Rank
  Advanced Member

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ja, også skal det selvsagt merkes med pasientens navn etc.
 2. Husk å stenge infusjonssettet før du setter det i! Hvis du bruker Mix-ad-sett til AB (det du beskriver som blå), så skal du ikke tilsette NaCl til hetteglasset med sprøyte. Da gjør du som følgende: - Steng settet, både på selve infusjonsslangen (Steng med hjulet) og på den korte slangen som skal kobles til hetteglasset (med klemmen), samt lukk lufteventilen (sitter helt i enden av slangen, innerst på spissen) - Koble settet til NaCl-posen, og fyll settet med NaCl. Koble til hetteglasset, og åpne klemmen og ventilen. Nå vil hetteglasset fylles med NaCl fra posen. Steng klemmen og ventilen når det er nok NaCl i glasset, og bland godt. - Når alt pulveret er oppløst, holder du hetteglasset oppned høyere enn posen, åpner klemmen og ventilen, og ferdig oppløst AB renner tilbake i posen. Dra evt spissen litt ut, så alt kommer med. - Klem av slangen igjen, så ikke det renner tilbake til glasset når du slipper det ned. Ikke koble fra glasset, dette skal bare henge på, så settet forblir lukket,og du ikke kommer i kontakt med AB. - Nå er blandingen klar. Når du kobler settet til pasienten, så kommer du ikke i kontakt med AB, da det kun er en NaCl som er fylt i settet. Når du åpner for infusjon så vil jo AB-væsken gradvis fylle settet og infunderes.
 3. Cancerpasienter med nedsatt immunforsvar etter cyt er en utsatt pasientgruppe. Da jeg jobbet på sykehus fikk vi ofte inn pasienter fra denne gruppen som ble sepsisbehandlet.
 4. Litago

  Årslønn

  Det kommer jo an på hva du har av ansiennitet (grunnlønn), og hva slags turnus du går i (faste turnustillegg).
 5. Litago

  F3 i påske

  Det kommer an på hvor lang periode det er beregnet for. Dersom man er satt på mer enn halvparten av rød dager (søndager inkludert) i den perioden man beregner for, så skal man ha F3 dag. Forøvrig ser det ut som du skal ha en F5 dag for skjærtorsdag, da du har F1 (etter hva jeg kan se) på den dagen, og det da er rød dag.
 6. Hvis briller skal være forbudt må jeg omskoleres til et annet yrke, for jeg er helt avhengig av mine. Linser fungerer ikke så godt for meg på daglig basis. At ringer, klokker og andre smykker bør fjernes er jeg derimot helt med på.
 7. Jeg er langt på vei enig med deg. Jeg heller også mot å være for aktiv dødshjelp. Jeg har sett såpass mange med ALS i løpet av årene, og vet hvor grusom en sånn sykdom er. Hadde jeg selv fått en så grusom diagnose er det mulig jeg selv hadde avsluttet livet før jeg ble så dårlig at jeg var avhengig av andre for å gjøre det. Jeg har også vært klar på, iforhold til de rundt meg, at om jeg skulle komme ut for en ulykke der alternativene er å dø eller å holde meg i live med respirator i vegetativ tilstand ute av stand til å røre meg, spise selv, stelle meg selv, gå på do selv, kommunisere, så vil jeg heller dø. Også sånne pasienter har jeg sett flere av (altså våkne, ikke komatøse), og jeg ser ikke at dette er et veldig liv. Men ja, jeg ser også de etiske dilemmaene rundt dette med aktiv dødshjelp, helt klart.
 8. På min jobb er det ingen andre sykepleiere å spørre om dobbeltkontroll på natta. Jeg må bare stole på meg selv, for noe annet er faktisk ikke praktisk mulig. Uttak av A og B - preparater kan jeg evt be hjelpepleier om å signere sammen med meg, men gjør det sjeldent.
 9. Jeg har klokka og sykepleiernåla mi på høyre side av brystet, altså på motsatt side av der jeg har brystlomma/penneholder.
 10. Om så var, at denne Morfinen fremskyndet dødspunktet med en time eller to, hva da? Hva ville denne terminale pasienten oppnådd med å leve 2 timer lengre. Kanskje 2 timer med smerter og lidelse pga dårlig palliativ behandling? Mest sannsynlig ville denne pasienten sovnet inn uansett om det ble gitt Morfin eller ei. Det var antagelig bare tilfeldigheter som gjorde at det sammenfalt. For meg dreier palliativ pleie seg i hovedsak om kun 2 ting: 1. Sørge for at pasienten er godt lindret for både fysisk og psykisk lidelse/smerter 2. Ta godt vare på pårørende i denne fasen Det hander IKKE om å forlenge livet, eller å utsette den uunngåelige døden.
 11. Du har IKKE gjort noe galt! Du har utøvd god sykepleie, du har sørget for lindring i livets siste fase. Morfin i disse dosene er ikke nok til å ta livet av noen! Det er naturlig at du er litt usikker siden du har relativt lite erfaring med terminalpleie og mors, men du vil etter hvert bli tryggere på deg selv og det du observerer og utøver. Å gi en siste sprøyte med Morfin for å lindre, føles bedre enn å ikke gjøre det og se på pasientens lidelser. Noen vil alltid være den siste som ga Morfin, og du vil også erfare at et mors IKKE alltid inntreffer rett etter en injeksjon, men at det er tilfeldig om det tar 5 minutter eller 50 minutter, og at noen ganger rekker du ikke gi den siste du egentlig hadde tenkt å gi.
 12. Hos oss har vi et generelt direktiv som er laget av (hvertfall underskrevet av) tilsynslegen. Der står det bl.a nitroglycerin, Sobril, Paralgin Forte, Afipran, Zyrtec, Zopiclone, Paracet. Dersom det ikke finnes noe generelt direktiv som gjelder for din avdeling, så kan du strengt tatt ikke gi noen ting uten at det er forordnet av lege.
 13. Det er nok ingen lov som regulerer dette. Regelen er at det skal være 10 (eller er det 11) timers hvile mellom feks en kveldsvakt og en dagvakt, men her gies det ofte dispensasjon til kortere hviletid (9 timer). Ellers er det jo F1 i løpet av uka som SKAL overholdes. Dette er minimum 36 timers sammenhengende fri.
 14. Da blir det HVERTFALL vanskelig å trekke opp nøyaktig dose Sikker på det ikke står 10 ug/ml? Ellers hadde jeg vel blingsa på oppgave d), og har retta på det nå.
 15. a) Metningsdose: 30ug x 2,5kg = 75ug Vedlikeholdsose: 75ug x 25/100 = 18,75ug b ) 75ug = 0,075mg. Volum metningsdose= Dose/styrke = 0.075mg/0,25mg/ml = 0,3ml 18,75ug = 0.01875mg Volum vedlikeholdsdose = 0,01875mg/0,25mg/ml = 0,075ml c) I fortynnet løsning er det 0,5 ml x 0,25mg/ml = 0,125 mg Lanoxin Totalt volum er 12 ml + 0,5 ml = 12,5 ml Styrke/konsentrasjon på fortynnet løsning er da 0,125mg/12,5ml = 0,01mg/ml d) Volum metningsdose = Dose/styrke = 0,075mg/0,01mg/ml = 7,5ml Volum vedlikeholdsdose = Dose/styrke = 0,01875mg/0,01mg/ml = 1,875 ml (Evt kan du regne Vedlikeholdsdosen som 25% eller 1/4 av metningsdosen, som uansett vil gi samme resultat )
×
×
 • Create New...

Important Information

Privacy Policy