Jump to content
Sykepleiediskusjon

Nuttery

Members
 • Content Count

  29
 • Joined

 • Last visited

About Nuttery

 • Rank
  Member

Recent Profile Visitors

546 profile views
 1. Nuttery

  Sentalt venekateter

  Hva mener du, egentlig? Hvor skal du bruke arteriepinsetten? Hvis du skal bruke den på infusjonsdelen så bør jo det være ok - det skal jo kastes uansett. Vil uansett anbefale å bruke andre koblinger om dere har problemer med at det sitter for hardt fast.
 2. På studiet fokuserer de på at man skal si "person med demens" istedenfor "dement" - fordi man skal se personen, ikke sykdommen. Jeg er delvis enig, men vil likevel si at det er greit å bruke ordet dement. Det er jo det det er, uavhengig av om man liker ordleggingen eller ikke. "Dement" er jo per definisjon "person med demens". Men jeg forstår ikke hva du mener, Cathrine. Demens er jo en sykdom, ikke et symptom? Symptomer på demens er jo f.eks hukommelsestap, konsentrasjonsvansker, tap av dømmekraft osv. Demens i seg selv er ikke et symptom. Det blir jo som med epilepsi: epilepsi er forstyrrelse i hjernens signaler, og symptomer på dette kan være krampeanfall, rykninger, bevissthetstap eller synsforstyrrelser. Mao er ikke epilepsi et symptom. Det kan hende jeg misforsto deg...
 3. Hei, Dette går vel under "ting som angår sykepleieren, men som ikke er direkte relatert til sykepleie". På mine to arbeidsplasser går det ekstremt mye i håndsprit og overflatedesinfeksjon. Neglene mine nærmest smuldrer opp på oversiden, og brekker stadig. Er det noen andre som opplever dette? Det bedrer seg så fort jeg har litt lengre fri.. Hadde det ikke vært for det åpenbare hadde jeg brukt styrkende neglelakk Er det noen som opplever dette som har noen gode tips? Spriter sikkert 50-60 ganger i løpet av hver vakt - minst.
 4. Jeg har også tenkt på dette. Slik jeg ser det er det bare helt naturlig at helsepersonell har høyere sykefravær enn andre! I alle jobber jeg har hatt utenfor helsesektoren har jeg gått på jobb "uansett" - jeg kan jo i de fleste tilfeller gå på jobb selv om jeg er syk. Men jobber man i helsetjenesten kan man faktisk ikke tenke "kan jeg gå på jobb?" men "tåler pasientene mine meg?". Og i mange tilfeller så gjør de ikke det, selv om jeg gjerne kan være på jobb med forkjølelse og lett feber. Det er jo en grunn til at man tar ut sykedager, og det er jo ofte for å ikke spre smitte.
 5. Nuttery

  Forslag til ny jordmor og helsesøstertittel

  Jordmor og jordfar
 6. Jeg går på Lovisenberg og er fornøyd med det. God utdanning og oppfølging, dog veldig mye obligatorisk. En ting som er verdt å merke seg er at ettersom dette er en ren sykepleieskole, hvor alle årskullene er inn/ut av praksis støtt, er det ikke særlig til skolemiljø. Men de fleste får seg jo "sin gjeng" og trives godt likevel. Jeg jobbet ved siden av studiet 1. året, men ikke så mye 2. året. Man må belage seg på å jobbe mer i de periodene man har skole, og mindre i periodene med praksis.
 7. Nuttery

  NEWS

  De er ganske stabile til tross for disse målingene - men har så klart hyppig tilsyn og jevnlige målinger. Utfordringen, slik jeg ser det med NEWS, er at den hverken tar hensyn til pasientens normalverdier eller "normale" avvik ved visse sykdommer og inngrep. Men det er en fin måte å sette målingene i system - det er enklere å se avvikene, og å sette i gang tiltak.
 8. Nuttery

  NEWS

  Tingen er vel at en pasient hos oss gjerne kan ha ganske høy score pga sykdommen deres/inngrepet som har blitt utført, slik at det ikke er helt vits. Vi følger ved score 0 og 1-4, resten går litt på skjønn. F.eks har vi hatt pasienter med høy resp >25, som tilsier måling hver time, uten at pasienten er besværet eller noe er galt med de. F.eks utløser jo også metning på 93%, med o2-tilførsel, puls på 91 og systolisk BT under 100 en score på 6, noe som lett kan være tilfelle hos våre pasienter.
 9. Nuttery

  NEWS

  Legene avgjør om pasientene skal scores med NEWS, noe som oftest er kirurgiske pasienter eller spesielt utsatte pasienter. Retningslinjene sier vel: Score 0 - Senest igjen etter 12 timer. Score 1-4 - Minimum hver 4-6t, og pasienten skal vurderes av ansvarlig sykepleier. 5, eller høyere enn 3 i en parameter - minst hver time. Lege skal informeres og komme på tilsyn. Det skal vurderes overflytting til overvåkningsenhet. 7 eller høyere - kontinuerlig monitorering - tilkall lege til tilsyn, eventuelt annen lege/anestesi, vurder overflytting til intensivenhet. Men erfaringsmessig er det sjeldent vi følger disse.
 10. Nuttery

  NEWS

  Vi bruker NEWS, men det er sjeldent representativt. Pasientene hos oss har blant annet gjerne svært lavt BT post-op, lav metning osv. Men det er jo et greit verktøy for å merke seg avvik.
 11. Nuttery

  Empati og samhandling

  Jeg tror ikke jeg ville fokusert så mye på hverken dusjingen eller alkoholproblemet. Hos en pasient som har fått en såpass trist og vanskelig beskjed ville jeg ikke lagt så mye fokus på den dusjen, men heller forsøkt å være en støtte og gjennomføre et minstekrav av hygiene. Hatt rolig fremtoning, tatt meg tid, og latt pasienten styre showet. Hva får du lov til å gjøre? Kan du "kose-prate" deg inn til å få pasienten i dusjen? Må du være med? Syntes pasienten det er ok hvis du dusjer henne? Er det ok med en vask hvis det gjøres med klut på sengekanten? Kan du få gjennomføre vasken? Jeg er jo så klart for at pasienten skal gjøre mest mulig selv, men noen ganger er ikke det så viktig. Jeg ville heller prøvd å sikte meg inn på den mellommenneskelige relasjonen, og forsøkt å fått til noe.
 12. Nuttery

  Pasient som blåste luft i veneflon

  Sitter den på hånden kan man vel bare ta av korken og blåse i vei?
 13. Nuttery

  Pasient som blåste luft i veneflon

  Jeg hørte av en annen sykepleier en gang at man "egentlig" kan få en hel slange med luft inn i en perifer vene uten at det er veldig farlig/dødelig. Hvor mye hold det er i det vet jeg dessverre ikke.
 14. Jeg er også student, og dette er slik jeg gjør det: (tar morgenstell som eksempel, med pas som kan stå med støtte) 1. Kommer inn, vekker/prater litt med pasienten, mens jeg legger frem alt av klær, kontinensutstyr, håndklær o.l. Jeg syntes også det er problematisk med tanke på hvor jeg skal legge fra meg tingene. Håndklær og kluter legger jeg på vasken, og klærne legger jeg enten oppå et håndkle på f.eks dusjstol, eller legger de på det «rekkverket» rundt hele dusjområdet. 2. Får pasienten over i toalettstol. Lar pasienten gå på toalettet, mens jeg går ut (lukker/skyver inntil døren) og rer seng, rydder rom og åpner gardinene. 3. Beinklær Tar på ny bleie, sokker, trer på bukser og tar på sko. På denne måten slipper pasienten å reise seg mer enn nødvendig. Er pasienten i stand til å vaske seg på overkroppen selv får h*n en klut til dette. Reiser pasienten opp mens h*n holder i rullator/prekestol, tørker nedentil med papir, vasker (kjønnsorgan, så rumpe), tørker med en ren klut, og drar opp beinklær. 4. Før pasienten setter seg ned igjen, legger jeg et håndkle over toalett-stolen. På denne måten setter ikke pasienten seg ned i eventuelle avføringsbakterier med rene klær på. 5. Evaluer om pasienten har vasket seg tilstrekkelig oventil, hvis h*n har vasket selv. Eventuelt vasker jeg: godt under armer, bryster og andre folder. Nakke/skuldre/rygg. Tørk over med klut. Påfør deodorant. 6. Ta på genser/diverse. Når jeg steller i toalettstol pleier jeg å kjøre stolen bort til vasken (husk å sette på bremser) slik at pasienten får anledning til å stelle seg selv, eller i allefall være medvirkende. Det h*n ikke får til gjør jeg. Jeg steller «alltid» på badet, med mindre pasienten ønsker noe annet, eller det ikke er mulig. Jeg syntes man skal etterstrebe å gjøre ting så ordinært som mulig, og det naturlige (i allefall i min verden) er jo å stelle seg på badet. Ikke minst så syntes jeg det er hyggeligere for pasienten å få sett seg selv i speilet o.l. Har opplevd at flere har blitt overrasket over å bli kjørt bort til speilet, fordi «det er så lenge siden de har sett seg selv». Det syntes jeg er trist. Ved rapport bare sier jeg hva som har skjedd i løpet av dagen, samme hva det er. Fru Hansen har vært veldig engstelig i dag, Herr Nilsen har løs avføring og har hatt tre uhell. Ellers har vi spist vafler og alle koste seg.
 15. Nuttery

  Vaskekrem

  Vi bruker det nedentil på pasienter som stadig har uhell, særlig ved avføringsinkontinens. Vi tar toalettpapir og tørker det verste, og deretter tar denne vaskekremen på toalettpapiret og tørker om og om igjen (bytter papir så klart) til det er fritt for avføring. Jeg opplever at det løser opp og fjerner avføring på en mer skånsom måte enn å måtte gnikke og gnu med klut og vann. Kort og godt: kremen vasker, gjenoppbygger og beskytter huden. Vaskekrem er ideelt ved inkontinens. Eldre har gjerne tynn og skjør hud, og overdreven vask flere ganger daglig er som å be om sår hud på et eller annet punkt..
×

Important Information

Privacy Policy