Jump to content
Sykepleiediskusjon
Sign in to follow this  
Guest Kari

Blodtrykksmåling venstre arm

Recommended Posts

Guest Kari

Har hørt at man skal måle blodtrykket på venstre arm. Er det noen som vet begrunnelsen?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kardiologisk sykepleier

Sprøyt. Mål hvor du vil. Om du skal være supernøyaktig tar du begge og sammenligner. Ser på differansen at den er aksepterbar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det er ikke spøryt. Som du sier er forskjellen ofte helt uvesentlig, men prosedyrene sier som oftest venstre arm. Grunnen leser du ovenfor.

 

Å bruke venstre arm vil produsere en trykkavlesning som er marginalt mer korrekt enn høyre, uten at dette er spesielt viktig. Blodtrykksmåling med stetoskop og mansjett er uansett en subjektiv og indirekte metode uansett hvilken arm man bruker. Det samme gjelder små blodtrykksmaskiner.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nurse-89

Venstre arm er også nærmere hjertet, trykket vil være noe høyere her. Vet ikke hvor mye, trolig uvesentlig i de fleste tilfeller.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest cathrine f

Er jo også en del andre faktorer som om pasienten har fjernet lymfekjertler i armhulen, pågående infusjoner, ligger pasienten på siden osv. Så ja kanskje foretrekk venstre om det ikke er andre faktorer å ta hensyn til.....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Usikker

Kan man ta bt i den armen hvor de har venefoln? Syntes det er så rart at de gjør det! Burde man alltid ta den armen hvor det ikke er veneflon eller har det ingenting å si? Hva med når veneflonen er oppe over albuen på oversiden der hvor armen bøyer seg? Ser også mange har stygge merker etter blodprøver, skal man fortsatt ta bt i den armen da?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Cathrine F

Det går i utgangspunktet helt fint å måle blodtrykk i samme arm som de har veneflon. Om det er pågående infusjon er det ikke ønskelig, du vil blant annet kunne få for høye verdier og forstyrre infusjonen. Man kan godt være obs på pasienter som har skjøre årer, eksempel eldre og prednisolon brukere og kanskje om pasienten har et veldig forhøyet blodtrykk, jeg kan tenke meg at i enkelte tilfeller kan kanskje blodtrykksmåling nær en veneflon øke trykket i venen og risikere at den sprekker. Men, det er ikke noe jeg har opplevd selv, men tenker meg kan skje? Er veneflonen i albueknekken (ulnaris) så går det som regel greit å måle blodtrykk på samme arm, det er en relativt stor vene. Men, obs for de pasientene som kanskje har skjøre årer, og flere syns det er smertefullt å ha veneflonen der, de kjenner den godt når de bøyer armen, og det er jo og et argument for å unngå å måle blodtrykk i den armen. Stygge merker, er pga blødninger, et tips er at pasienten komprimerer godt innstikkstedet og hever armen i ett minutt etter blodprøvetaking. Om disse blodutredelsene oppstår kan en forsøke Hirudroid salve og gjerne i kombinasjon med kompresser fuktet med klorhexidinssprit, det kan gi mindre blodutredelser. Vi er alle ulike, og noen får lettere blodutredelser enn andre, og det kan og være høy alder og/eller blodfortynnende midler, blødningstendens osv som forårsaker det. Og ja, gjerne unngå hyppig blodtrykksmåling i den armen, men igjen vurdere faktorer opp mot hverandre og ikke bli handlingslammet :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy