Jump to content
Sykepleiediskusjon

Clavicula

Members
  • Posts

    106
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Clavicula

  1. En annen ting. Er det noen som vet hvorfor, ved høyt blodsukker, at det gis GLUKOSE og insulin? hvorfor ikke bare insulin? Ved infusjon altså.....

    Det samme gis jo ved hyperkalemi, men dette gjør vel bare at kaliumen blir flyttet intracellulært? Og da ER det fortsatt i kroppen, så hva godt gjør det? Hvilke medikamenter vil øke utskillelsen, som ved nyresvikt? '(kalsium?) Og her også skjønner jeg ikke hvorfor det blir gitt glukose samtidig.

    Vi hadde ein som fikk glukose/insulindrypp med 18 enheter novorapid. Tror det var snakk om at det var "nøytralisert", men jeg kan jammen ikke huske hva dette var for. Noen som vet hva i huleste det er jeg snakker om nå? ;):)

     

    Hyperkalsemi følger ofte med acidose eller? Og da er det bikarbonat?

     

    edit: ok, så glukose gis for å unngå hypokalemi, den har jeg hørt før, men forstår vel ikke helt hvorfor insulin som gis sakte gir større sjanse for å få det enn om det gis med glukose. Men det er vel ikke alt en skal forstå, bare vite at sånn er det:)

     

     

    Hm. Dette blir litt sånn fritt etter hukommelsen, men det er noe a la dette her:

     

    Hos en type 1 diabetiker vil høyt blodsukker medføre varierende grad av acidose (opphopning av ketonlegemer). En konsekvens av dette er at hydrogenioner byttes mot kaliumioner over cellemembranen for å bufres intracellulært, altså for å motvirke fallet i pH. Dermed stiger kaliumnivået ekstracellulært, og synker intracellulært. Dette kan medføre forstyrrelser i natrium-kalium-pumpen, og dermed true hele cellens funksjon. Det hjelper ikke at kaliumet fortsatt er i kroppen, så lenge det befinner seg på gærent sted. Når man så får glukose-insulininfusjon, drar denne med seg kaluimen inn igjen i cellene, og balansen gjenopprettes.

     

    Behandling av hyperkalemi som ikke skyldes pH-forstyrrelser er så vidt jeg vet kalsium ja, og man kan også gi loop-diuretika (kaliumtapende) kombinert med væske i.v.

  2. Takker for svar på den over også Clavicula! Hvor fant du ut av dette?

     

    Hvis du søker på kaliumklorid i felleskatalogen så finner du det. Fullstendig omtaler ligger i alle fall under Addex-kaliumklorid (Fresenius Kabi). Jeg bommet forresten på maks døgndose, man kan visst gi opptil 160 mmol per dag ved alvorlig kaliummangel (shit det er mye!), men det er riktig med maks 20 mmol/time.

     

    Håper det har gått bedre med pasienten din i dag!

  3. Har han kun diare, eller fast avføring også? Dersom det kun er diare kunne kanskje en rektumsonde tilkoplet kateterpose løst problemet? Da kan dere stelle såret uten å få avføring borti hele veien.

     

    Ellers må dere jo bare stelle såret etter hver avføring. Hvordan ligger han i trykk mer spesifikt, og hvilket lindringsregime står han på? Jeg regner med har får paracetamol 1 g x 4 i bunn? Det er helt utelukket med f.eks 2,5 mg morfin iv før sårskift i en overgangsfase?

     

    Håper dere finner ut av det, helt pyton å føle seg maktesløs ovenfor mennesker som har det vondt!

  4. spm 2

    En pasient har oksygenmetning på 95% (og han dermed ikke skal ha oksgenbehandling), men blodgassen viser at det er for lavt innhold i bodet, og han skal ha det. Er det mulig? Med oksygen har han da en metning på 99%, men ser ut til å puste litt dårlig. Hva er forklaringen på det? Hvordan kan vanlig måling på fingeren vise at det er greit nok, mens det egentlig ikke er det? (og det blir målt flere ganger)

     

    Metning målt med pulsoksymeter sier noe om hvor stor andel av hemoglobinet som er bundet til O2. Dersom pasienten har anemi, kan perifer metning se helt fin ut, mens pasienten reellt sett har lite O2 i blodet fordi Hb'en er lav.

  5. Jeg fant ut at sykepleierne hos oss bruker begge deler. Noen skyller mens andre ikke. Jeg så for meg dette:

    En pasient får 5 mg Morfin (o,5ml) i butterflyen og sykepleieren skyller ikke (nå ligger det igjen 0,6 ml Morfin igjen i slangen for så mye rommer den). Så kommer neste sykepleier på vakt og gir samme dosen, men skyller med 0,6 ml NaCl. Pasienten får da 5 mg Morfin som allerede ligger i slangen, samt at NaCl presser i tillegg 6 mg Morfin ut av butterfly-slangen... Altså, pasienten får over det dobbelte av hva som er foreskrevet.

    Neste gang sykepleieren (som ikke skyller) setter 5 mg Morfin, får pasienten kun saltvannet som ligger i slangen..

     

    Det var derfor jeg ønsket å høre hva som er mest vanlig.

     

    Litago: vi setter butterfly både i armen og magen.

     

    Absorpsjonen fra subkutant vev er allerede langsomt, jeg tenker at man ved å fortynne medikamentet med NaCl antakelig forsinker og/eller forringer ønsket effekt. Dersom man ikke skyller, kan man ta høyde for dette ved første gangs administrasjon. Det er i den forbindelse selvsagt viktig å kun administrere ett medikament pr butterfly.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy