Jump to content
Sykepleiediskusjon

Cancer prostata


Guest Liv

Recommended Posts

Guest spl.stud.

Fremre del av prostata dekker ligger inntil urinrøret. Ved cancer prostata blir prostata forstørret, hvilket legger press på urinrøret. Kan sammenlignes med et sugerør som du klemmer mellom fingrene. Det blir altså vanskeligere og vanskeligere å suge drikken gjennom røret.

 

Hematuri, eller blod i urinen er ikke synonymt med cancer prostata. Det kan også komme ved urinveisinfeksjon, nyrebekkenbetennelse, nyrestein, virusinfeksjoner av diverse sorter, skade på urinlederen etc. Blod i urinene bør likevel tas opp med fastlege. For å diagnostisere prostatacancer kan legen ta en rektalundersøkelse og kjenne på prostatas bakre del som ligger mot endetarmen. Videre er det en prøve som kalles "prostataspesifikt antigen", eller PSA. Denne kan gi en indikasjon på om det er cancer eller ikke.

 

Det er ikke uvanlig at eldre menn får noe som heter prostata hyperplasi, hvilket vil si en godartet forstørrelse av prostata. Denne tilstanden vil også gi vannlatningsvansker.

 

Dessverre kan jeg ikke svare mer utfyllende. Anbefaler at du evt. tar kontakt med urologisk avdeling, kanskje en sykepleier der kan forklare dette litt bedre! :)

 

Hilsen sykepleierstudent.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy