Jump to content
Sykepleiediskusjon

Blodprøve


Guest Annemari

Recommended Posts

Tror ikke dette har noe å si, så lenge det ikke er dannet et hematom(blodansamling)der man stakk første gangen. Ved å stikke i ett hematom vil blodprøve svaret kunne bli feil. Men logisk sett kan det være greit å velge en annen åre, hvis det var vanskelig å treffe den første! :)

Link to comment
Share on other sites

Er det slik at man ikke skal stikke ovenfor annet stikk i armen dersom man bommer første gangen, men nedenfor? Er nokså fersk på dette...

 

Jeg har lært at man alltid skal begynne mest mulig perifert, da man alltid skal gå oppover på armen dersom man bommer. Dette gjelder vel spesielt for venekateter der man skal gi intravenøse injeksjoner. Det vi lærte var at disse væskene helst ikke skulle passere et sted hvor det tidligere er blitt stukket (noen av de medikamentene som infunderes er jo vevstoksiske, og da vil vel en skadet vene være mer sårbar).

 

Hvis man bommer, kan man jo selvfølgelig velge en annen vene, men det er ikke alltid man har den "luksusen". Jeg jobber ved en nefrologisk avdeling, der mange av pasientene har fått anlagt en ateriovenøs fistel grunnet dialyse, eller det er planlagt at pasienten skal få anlagt dette. Da kan man ikke stikke eller måle blodtrykk i denne armen. Hvis pasienten da i tillegg har små, utydelige årer... Ja da må man noen ganger prøve flere ganger på samme vene. Føttene brukes kun unntaksvis.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy