Jump to content
Sykepleiediskusjon

sc nål


gunn

Recommended Posts

Hos oss bruker vi en type nåler som kalles sub-q. Vet det finnes flere typer. Det du ser av sub-q nåla er egentlig bare den runde plasterlappen som nåla er festet i og sitter vinkelrett inn i huden. Nåla i seg selv er på størrelse med nåla i en insulin penn. Ut fra denne stikker så en tynn plastslange. I enden av den sitter det igjen en vanlig rød i.v. propp. Hele greia er fiksert med et tegadermplaster (tynn gjennomsiktig plast) og en liten ende av slangen og proppen sitter utenfor plasteret slik at det er lett å administrere medikamentet. Man bare kobler til sprøyta med riktig mengde og setter det inn og skrur på proppen igjen.

 

Det som er viktig å huske er at man fyller slangen på sub-q med det medikamentet som skal settes i den når man skal legge inn nåla i utgangspunktet. Det er også viktig å huske at en sub-q kan brukes til bare ett medikament.

Link to comment
Share on other sites

På forelesning i går fortalte de faktisk om en ny type subcutan nål som var kommet. Denne var av merket accu check. Det nye med denne var at den hadde "veneflon-prinsippet": at man stikker med en nål med et lite plastrør rundt. Nålen fjernes, og bare plastrøret ble liggende inne. Et plastrør er jo mye mer skånsomt enn et metallrør, og kan ligge inne lengre (er vel snakk om ca en uke).

Dersom man har inneliggende subcutan nål kan medikamenter administreres via en smertepumpe for eksempel. Fyller opp en sprøyte med det man skal gi av smertestillende, og stiller inn pumpen på hvor fort den skal sprøyte inn (kan gå over flere timer). Får pasienten for store smerter kan han trykke på en knapp som gir et "støt", da får han litt ekstra.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy