Jump to content
Sykepleiediskusjon

banshee

Members
 • Posts

  160
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

banshee's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

 1. Takk for svar! Selv om det fortsatt er litt uklart da;) Har lest notat hvor det f eks står "pasienten er slippøm, ikke trykkøm", men her står det ingenting om slippømhet i seg selv. Var ganske sikker på at det med oksygenet stemte, men en jeg jobber med reagerte på ved vaktstart at en pasient fikk 2,5 l o2, med metning på 98%. Ser jo den at mange kanskje har udiagnostisert kols, eller brystsmerter og slikt og bør ha alikevel (og perifer oksygenmetning viser vel ofte feil også), men på en frisk ung mann bør det ikke være noen krise.
 2. Noen som jobber på gastro her? Lurer litt på hva som er forskjell på trykkøm og slippøm....det vil si, hva det betyr om en pasient er trykkøm eller slippøm. Slippøm er mer akutt....eller? Finner ikke noe fornuftig svar på nett, og kan ikke huske at vi gikk igjennom dette på skolen. OG angående oksygen på nesekateter....om en pas ikke har kols, er det farlig åf eks få 3 liter (og pas har metning på 98%), eller vil det bare være farlig for en med kols? Unødvendig er selvfølgelig en ting, men normale folk begynner vel ikke å retinere co2, siden det ikke er det som styrer respirasjonen? og det er vel ganske liten flow på nesekat uansett?
 3. Har aldri opplevd det selv heller, men jeg husker da jeg var i praksis at det var en sykepleier som ikke ville bruke en veneflon, fordi hun trodde den lå i en arterie. Den gangen spurte jeg ikke hvorfor siden jeg var på en annen gruppe og sånn, men har alltid lurt på det etterpå. Jeg har søkt litt på nettet nå og funnet fram til at ved bruk av staseslange vil arteriene fortsatt være som normalt, men venene blir fyllt opp og og litt "bouncy". De ligger også nærmest hudoverflaten og man kan ikke kjenne puls som de som på arterier. Om man skulle treffe en arterie skal det visst komme lys rød blod i kammeret, og sånn skal man kunne se det.
 4. Når man skal legge inn en veneflon...er det noen sikker måte å se forskjell på arterier og vener? Så vidt jeg har forstått ligger arterier dypere, og det er derfor lite sjanse for å sette det feil, men jeg har alikevel hørt om tilfeller der veneflonen har kommet i en vene. Er det farlig om et medikament blir satt i en arterie istedet for en vene? Og hvorfor? Jeg har lest at kun folk med KOLS og astma kan retinere Co2, men skjønner ikke at dette kan være korrekt. For hva med folk som har hemmer respirasjon ( feks ved overdose) eller bare er for slappe til å puste ordentlig, de vil jo reitnere de også? LEste dette på en ganske usikker kilde, så hadde vært takknemlig for oppklaring!
 5. STEIN: Hjemmebruker ja, men om de kommer på sykehuset og er så dårlige at de ikke kan forklare det.....vel, det viste seg nå at den var innstilt der den skulle være, men det var ikke så godt å finne ut av på natta når lungeavd ikke tar telefonen heller! CATHRINE: Aha, er ikke så vant med doser og slikt enda, men det var snakk om 2mg. Ja, i følge en kollega var det også bare å gi det uten noen spesiellt hastighet, men ca et halvt minutt. Så da vet jeg det! CLAVICULA: Om en som ikke har dia1 får hyperkalemi, skjer det ikke acidose på samme måten? Men da skjlnner jeg litt mer, for jeg har tenkt slik at det blir mer kalium i kroppen over det hele! men det er altså blodgass som sier om det en pH'en som er grunnen til hyperkalemien i de tilfeller, sånn at glucose/insulin aldri startes FØR en blodgass er tatt? Ajaj nye svar gir nye spørsmål, men jeg har en viss forståelse nå, dette var et godt svar! Tusen takk til alle sammen, dere er engler:) og nå må noen andre komme med spørsmål snart, jeg føler jeg spammer hele tråden her
 6. Takker for svar! Lurer dog fortsatt på hvor fort en kan gi burinex og afipran i støt, for det står jo i felleskatalogen bare om intervall imellom og hvordan det gis ufortynnet? En annen ting. Er det noen som vet hvorfor, ved høyt blodsukker, at det gis GLUKOSE og insulin? hvorfor ikke bare insulin? Ved infusjon altså..... Det samme gis jo ved hyperkalemi, men dette gjør vel bare at kaliumen blir flyttet intracellulært? Og da ER det fortsatt i kroppen, så hva godt gjør det? Hvilke medikamenter vil øke utskillelsen, som ved nyresvikt? '(kalsium?) Og her også skjønner jeg ikke hvorfor det blir gitt glukose samtidig. Vi hadde ein som fikk glukose/insulindrypp med 18 enheter novorapid. Tror det var snakk om at det var "nøytralisert", men jeg kan jammen ikke huske hva dette var for. Noen som vet hva i huleste det er jeg snakker om nå? Hyperkalsemi følger ofte med acidose eller? Og da er det bikarbonat? edit: ok, så glukose gis for å unngå hypokalemi, den har jeg hørt før, men forstår vel ikke helt hvorfor insulin som gis sakte gir større sjanse for å få det enn om det gis med glukose. Men det er vel ikke alt en skal forstå, bare vite at sånn er det:)
 7. - Kan ringer og AB gå samtidig? - Over hvor lang tid gis afipran intravenøst? Felleskatalogen skriver "Opptil 2 mg/kg infundert i.v. i løpet av 15 minutter, fortynnet i minst 100 ml natriumklorid infusjonsvæske 9 mg/ml.". ??? Det gis vel ufortynnet? - Og burinex iv? Eller blandes det ut? En kollega ga det i natt, men jeg fikk ikke helt med med hva det ble til. Mye roting i felleskatalogen ihvertfall, men tror hun endte opp med å blande det ut i 100 ml nacl. - Hvor lenge kan AB stå ferdigblandet før infusjonen starter? - Og den klassiske jeg nå har kommet på at jeg har...glemt. Hvor lenge er klorhexidin og nacl holdbar etter det er åpnet? Vet vi lærte det på skolen. Nacl er vel et døgn? - på sykehus: når dere får en pasient som bruker bipap eller c-pap, skal de da kunne sette på maska og skru den på selv? og hvis ikke? det er jo mye innstillinger og sånn, men jeg regner med at de er stilt inn på det skal skal stå på fra før av, så det bør vel bare være å skru den på og la den gå. Legene vet jo ikke så mye om dette heller.... -hva gjør dere om en pasient har hemoptyse, litt SMÅ mengder så det bare surkler, men pas er plaget av det om natten. Andre muligheter enn å bare skylle med vann? Det hjelper nemlig bare i en liten stund, så er det pån igjen.
 8. Jeg fant ikke det i felleskatalogen på jobb (i går), og har den ikke hjemme, men nå vet jeg det ihvertfall:). Det går bedre med pas, fått rektumsonde og smører med zink, fikk prøve xylocain om det gjør vondt ved stell. Full pakke mandror! Legen foreslo 5 timer for 40 mmol,men tror kanskje det var pga høyt blodtrykk også(?). 160 høres ganske ekstremt ut ja! Har bare sett maks 60 gitt før, og da var det nede på 2,3 ca. *edit: felleskatalogen på nett hadde det visst, jeg må ha misset det da jeg slo opp i boken.
 9. Følte jeg måtte sensurere bittelitt i spørsmålet mitt. Hadde en liten brainstorming på vei hjem og kom på både xylocain og rektumsonde faktisk (så har jo dere bekrefta nå at det er mulige løsninger, hehe...). Skal definitivt få foreslått dette i morgen. Enig i at det er vanskelig, og pga tid og sånn er det vanskelig å sette i gang tiltak rakst nok. Takker for raske, GODE, svar! Takker for svar på den over også Clavicula! Hvor fant du ut av dette?
 10. En mann med sår bak (i sprekken, type huden er revet av?), har mye avføring. Såret blander seg med diaréen og er vondt ved skift. Har prøvd å legge kompresser mellom, men det hjelper ikke nok. Plaster/bandasje vil ikke hjelpe for det fester seg ikke til våt/væskende hud. Hva ville dere gjort?
 11. Aiaiai godt poeng! Takk for svar og tak for gratulasjon! Men Kalium (tilsatt nacl) står ikke i felleskatalogen. Noen som vet dette? Regner med at det er forskjell om en tilsetter 20 ml og f eks 60 ml. Lot den stå på 20 dråper/minutt i går, men regner med at det kan gå litt raskere.....eller?
 12. Å herregud. Nyutdannet nå og kommer til å misbruke denne tråden til tusen. Noen som vet infusjonshastigheten til diural? Det står ingenting om det i felleskatalogen som jeg kan se, og ved søk på nettet finner jeg "80-90 i minuttet", men det var fra en heller tvilsom kilde,og jeg synes det høres litt mye ut. Så er det vanlig å blande det i glukose? Hvor mye skal det blandes i ved høye doser, f eks 250 mg? Hvor finner jeg info om dette?
 13. Sendte mail nuh, så har du et par eksempler å se etter;) Det du må ha med er: 1. hva som skjedde 2. Hvordan du opplevde situasjonen og hvilke kunnskaper/erfaringer benyttet du 3. Hvordan situasjonen kan ha påvirket pasienten 4. Hva du mener er sykepleierens ansvar i denne situasjonen 5. Hva du mener er sykepleierens ansvar i situasjonen ut i fra yrkesetiske retningslinjer for sykepleiere 6. Hva du lærte Det var den malen vi hadde i siste sykehuspraksis ihvertfall, så jeg vet ikke om dere bruker den samme.
 14. Hvis du sender meg mail adressen din, kan jeg sende et par av mine. Vil ikke legge det ut her;)
 15. Gir det ikke utslag før etter 4 timer? Nytt spørsmål! Case: En mann blir innlagt etter å ha tatt overdose som satt nyrene helt ut av spill. Han ble funnet etter et fall, hvor vi kan si han fikk smerter i ryggen (ikke brudd eller noe, går over i løpet av et par uker). Ved innleggelse vil ikke legene gi han smertestillende, fordi nyrene er i såpass dårlig stand akkurat da. Hva slags smertestillende kan han få, som ikke påvirker nyrene?
×
×
 • Create New...

Important Information

Privacy Policy