Jump to content
Sykepleiediskusjon

Blodtrykksmåling venstre arm


Guest Kari

Recommended Posts

  • 1 month later...
Guest Kardiologisk sykepleier

Sprøyt. Mål hvor du vil. Om du skal være supernøyaktig tar du begge og sammenligner. Ser på differansen at den er aksepterbar

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke spøryt. Som du sier er forskjellen ofte helt uvesentlig, men prosedyrene sier som oftest venstre arm. Grunnen leser du ovenfor.

 

Å bruke venstre arm vil produsere en trykkavlesning som er marginalt mer korrekt enn høyre, uten at dette er spesielt viktig. Blodtrykksmåling med stetoskop og mansjett er uansett en subjektiv og indirekte metode uansett hvilken arm man bruker. Det samme gjelder små blodtrykksmaskiner.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Guest cathrine f

Er jo også en del andre faktorer som om pasienten har fjernet lymfekjertler i armhulen, pågående infusjoner, ligger pasienten på siden osv. Så ja kanskje foretrekk venstre om det ikke er andre faktorer å ta hensyn til.....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Usikker

Kan man ta bt i den armen hvor de har venefoln? Syntes det er så rart at de gjør det! Burde man alltid ta den armen hvor det ikke er veneflon eller har det ingenting å si? Hva med når veneflonen er oppe over albuen på oversiden der hvor armen bøyer seg? Ser også mange har stygge merker etter blodprøver, skal man fortsatt ta bt i den armen da?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Cathrine F

Det går i utgangspunktet helt fint å måle blodtrykk i samme arm som de har veneflon. Om det er pågående infusjon er det ikke ønskelig, du vil blant annet kunne få for høye verdier og forstyrre infusjonen. Man kan godt være obs på pasienter som har skjøre årer, eksempel eldre og prednisolon brukere og kanskje om pasienten har et veldig forhøyet blodtrykk, jeg kan tenke meg at i enkelte tilfeller kan kanskje blodtrykksmåling nær en veneflon øke trykket i venen og risikere at den sprekker. Men, det er ikke noe jeg har opplevd selv, men tenker meg kan skje? Er veneflonen i albueknekken (ulnaris) så går det som regel greit å måle blodtrykk på samme arm, det er en relativt stor vene. Men, obs for de pasientene som kanskje har skjøre årer, og flere syns det er smertefullt å ha veneflonen der, de kjenner den godt når de bøyer armen, og det er jo og et argument for å unngå å måle blodtrykk i den armen. Stygge merker, er pga blødninger, et tips er at pasienten komprimerer godt innstikkstedet og hever armen i ett minutt etter blodprøvetaking. Om disse blodutredelsene oppstår kan en forsøke Hirudroid salve og gjerne i kombinasjon med kompresser fuktet med klorhexidinssprit, det kan gi mindre blodutredelser. Vi er alle ulike, og noen får lettere blodutredelser enn andre, og det kan og være høy alder og/eller blodfortynnende midler, blødningstendens osv som forårsaker det. Og ja, gjerne unngå hyppig blodtrykksmåling i den armen, men igjen vurdere faktorer opp mot hverandre og ikke bli handlingslammet :-)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy