Jump to content
Sykepleiediskusjon

Antibiotika i stikkpiller


Recommended Posts

Søkte litt på Relis og så en lege hadde dette spørsmålet: 

Quote

SPØRSMÅL: En fastlege har mange barn som pasienter. Hun får stadig spørsmål fra fortvilte foreldre om det ikke finnes antibiotika i stikkpilleform. De strever med å få antibiotikamikstur i barna på grunn av vond smak. Noen har hørt at dette finnes i Danmark. Har rektalt antibiotika dårlig biotilgjengelighet? Hvordan er det med antibiotika dråper i forhold til mikstur? Det er i alle fall mindre volum å få ned i barnet

.https://relis.no/sporsmal_og_svar/2-3193?source=relisdb

I svaret står det blant annet dette: 

Quote

SVAR: Det er gjort få undersøkelser av rektal administrasjon av antibiotika som fenoksymetylpenicillin og erytromycin, som vel er de mest aktuelle for barn i allmennpraksis. Det ser ut til å være gjort noen få studier på 70- og 80-tallet med blant annet ampicillin og erytromycin. 

Vi kan ikke se at det finnes stikkpiller med fenoksymetylpenicillin, erytromycin, ampicillin eller amoxicillin i Danmark (1). Rektal administrasjon er sjelden tatt med i kliniske undersøkelser og man vet derfor lite om farmakokinetikk av forskjellige antibiotika når de gis rektalt (2). På den annen side kan det tenkes flere fordeler ved rektal administrasjon, ikke minst til motvillige pasienter, ved nedsatt bevissthet, eller til pasienter som allerede får mange legemidler intravenøst. 

Dette svaret er gammelt, ble skrevet i 2007. Jeg synes det hadde vært så genialt med antibiotika i stikkpilleform. Noen som vet om det finnes i dag?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy