Jump to content
Sykepleiediskusjon

Cervical disseksjon, spontan


Cathrine

Recommended Posts

Leste for en god stund siden på nett om en ung mann som hadde fått hjerneslag etter å ha vasket håret hos frisøren. Syntes det hørtes rart ut, men da jeg så denne i dag forsto jeg hva som trolig var årsaken. Deler det med dere, da det er viktig å kjenne til tilstanden:

"BAKGRUND 
 

Dissektion är beteckningen på en blödning som uppstår i en kärlvägg, traumatiskt eller spontant. Denna typ av blödningar kan uppstå i a. carotis interna och a. vertebralis, så kallad spontan cervikal dissektion och är en av de vanligaste orsakerna till hjärninfarkt hos patienter under 45 år. Tillståndet är ovanligt (incidens omkring 1-1,5/100 000/år) men viktigt att känna till, då tidigt insatt behandling kan förebygga den hjärninfarkt dissektionen löper risk att orsaka hos i övrigt friska individer. Det är främst medelålders personer som drabbas." 

 

 

"Etiologi 

Spontan cervikal dissektion engagerar oftast en artär men kan i upp till en fjärdedel av fallen engagera multipla artärer. Patogenesen är ofullständigt kartlagd och sannolikt oftast multifaktoriell. Infektioner, hormonella faktorer och i ovanliga fall bindvävssjukdomar kan bidra till en oftast övergående kärlskörhet och är kopplat till ökad risk för insjuknande. Paradoxalt nog verkar ateroskleros vara skyddande. Inte sällan finns anamnes på mindre trauma (tunga lyft, direkt eller indirekt trauma mot hals eller huvud, hastiga huvudrörelser, manipulation av nacken) dagar till veckor före insjuknandet. Cervikal dissektion uppkommer där halskärl är som mest mobila och känsliga för tryck mot ben."

 

"SYMTOM 
 

Smärta 
 

 • 80 % debuterar med huvudvärk.
   
 • Dissektion av a. carotis interna ger vanligen akut påkommen smärta i halsregionen eller bakom ögat, med gradvis tilltagande ipsilateral frontotemporal huvudvärk.
   
 • Dissektion av a. vertebralis kännetecknas av åskknallshuvudvärk lokaliserad till bakhuvudet.
   
 • Debuterar timmar till dagar före neurologiska bortfallssymtom."

http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=6725

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
 • Create New...

Important Information

Privacy Policy