Jump to content
Sykepleiediskusjon

Sier du ifra hvis noen har en mistenkelig føflekk?


Cathrine

Recommended Posts

Norge ligger på toppen i antall melanomer (anbefales å si melanom, ikke malignt melanom)

I en artikkel NRK ønsker hudlegene at man sier i fra til partner, venner og naboer om man ser en mistenkelig "føflekk". De med dårligst prognose er de melanomene som sitter på steder på kroppen som vi ikke får øye på selv. Så det er viktig andre sier ifra, slik at de kan bli tatt i tide.

 Sagt ifra uoppfordret til venner og familie har jeg gjort flere ganger. En hadde en stygg føflekk på skulderen, søsteren min hadde en på tungen og en venn en i tannkjøttet. Heldigvis var ingen av disse melanomer, men de ble fortalt av legen at det var bra kom og tok en sjekk. 

 Men å si ifra til en nabo, da er terskelen litt høyere, men kanskje man bør gjøre det likevel? Pasienter forventer jo ofte at helsepersonell vil gjøre slikt, også når de ikke er på jobb.

Og hva gjør vi hvis vi ser noe mistenkelig på en pasient? Vi som er en yrkesgruppe som ser mye hud bør være ekstra oppmerksomme. Hadde en ung pasient som hadde en sort "føflekk" under fotsålen, som ble oppdaget ved en tilfeldighet av en observant anestesilege. 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy