Jump to content
Sykepleiediskusjon

Døende dør ikke av sult eller tørste


Cathrine

Recommended Posts

Vi vet at døende slutter å spise fordi de dør, de dør ikke fordi de slutter å spise. Fint skrevet om det her:  https://social.shorthand.com/OmsorgForDoende/jyUNib904n/-du-dor-ikke-fordi-du-slutter-a-spise-men-du-slutter-a-spise-fordi-du-dor

Siterer litt fra teksten:

Quote

 

Det er nettopp dette mange pårørende er opptatt av. "Den døende får ikke i seg nok væske og næring." Mange tenker at man må pøse på med mat og drikke. Da går alt så mye bedre. Så feil kan man ta.

Tenk deg en plante i vinduskarmen. Den har stått der en god stund. Uansett hvor mye du vanner, eller gjødsler, så dør den. Akkurat som menneskekroppen. Det eksisterer et tidspunkt der nok er nok. Selv for oss. Du dør ikke fordi du slutter å spise, men du slutter å spise fordi du dør.

 

Quote

 

Hvorfor tar ikke den store gruppen av helsepersonell, som steller oss inn i døden, til motmæle over kritikken - og den manglende kunnskapen vi har...?

Man diskuterer ikke med pårørende. Det er vanskelig å argumentere med folk som er styrt av følelser. Helsepersonell er en profesjonell gruppe som ikke hever røsten. Døden skal være en stille og verdig hendelse, selv når fortvilte pårørende roper ut om at mamma tørstet ihjel.


 

Vil tro at dette er en kjent sak for mange av oss både på jobb og privat. Ser det også i pressen.

Hva kan vi gjøre for at pårørende skal være forberedt på at nettopp dette kommer til å skje på dødsleiet. Bør vi bli flinkere til å informere om det i god tid? Det kan også være vanskelig. Noen erfaringer å dele?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy