Jump to content
Sykepleiediskusjon

Rabies-smitte til helsepersonell


Cathrine

Recommended Posts

Trodde ikke mennesker kunne smitte hverandre med rabies, men i medisinsk leksikon står det at det er en potensiell fare for at pleiepersonell kan smittes via spytt.  Mon tro om sykepleierene som steller rabiespasienten i Førde er blitt vaksinert. Har hørt av veterinærer som har vaksinert seg at de fikk mange ubehagelige bivirkninger, så det er ikke bare bare med en slik vaksine.

I Norge vil en pasient med rabies bli lagt under intensiv behandling. Dette vil omfatte respiratorbehandling, vaksinasjon, immunglobulinbehandling, smertestillende og beroligende legemidler. Formålet med behandlingen vil først og fremst være å lindre pasientens symptomer og plager. Spytt fra pasienter med rabies er potensielt smittsomt, og pleiepersonalet må derfor være vaksinert og må følge strenge regler for å unngå kontaktsmitte.

https://sml.snl.no/rabies

Link to comment
Share on other sites

Ser nå at flere av de ansatte er blitt vaksinert.  

Det skumle er at man også kan smittes ved slikking ikke bare bitt. I 2000 døde en svenske av rabies etter å ha blitt slikket av en hund i Thailand. Hun var sikkert ikke klar over at man kan bli smittet etter å ha blitt slikket.

Ser at det anbefales å vaksinere seg ved reise til enkelte land i Asia og Afrika. Men er ikke det litt unødvendig hvis man ikke kommer i direkte kontakt med dyr? 

En kuriositet er at i USA anbefaler de å vaksinere seg mot rabies hvis man skal reise til Norge. Denne anbefalingen kom i 2015 etter at man fant en død flaggermus i Valdres som var smittet med flaggermusrabies

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy