Jump to content
Sykepleiediskusjon

Antibiotika vs penicillin


gunn

Recommended Posts

Antibiotika er samlebetegnelsen for alle medikamenter som har til hensikt å bekjempe bakterier. Penicillin er en form for antibiotika. Andre typer er cefotaxim, cefuroxim, dalacin og mange mange mer.

 

Det som bestemmer hva slags antibiotikum man velger er jo hva slags type infeksjon det dreier seg om og hvilken type bakterier som har forårsaket det. Dreier det seg for eksempel om UVI tas det vanligvis en bakterieprøve av urin (i hvert fall på sykehus) som viser hva slags bakterier som er i urinen, og hvilke antibiotika bakteriene er følsomme for. Dermed finner man en type antibiotika som er velegnet til å bekjempe infeksjonen :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Velkommen hit gunn :rolleyes:

Nå fikk du jo et utfyllende svar av Nightingale. Men det jeg kan tilføye er at Penicillin ofte vil være førstevalget ved de infeksjoner som man regner med at det er penicillinfølsomme bakterier.

Eksempler kan være halsinfeksjoner, bihulebetennelser, lungebetennelser osv. Enkelte ganger kan man også gi det i kombinasjon med andre antibiotika som f.eks. ved meningitter. I allmennpraksis tar man vanligvis ikke bakterieprøve med resistensbestemmelse av slikt. Da prøver man først penicillin for å se om det hjelper.

Årsaken til at man ofte velger penicillin fremfor andre antibiotika, er at dette er relativt lite bredspektret og gir få bivirkninger. På grunn av fare for resistens ønsker man å bruke så lite bredspektrete antibiotika som mulig.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy