Jump to content
Sykepleiediskusjon

Urinprøve


Guest Saka

Recommended Posts

Kjære sykepleiere! Jeg har ett spørsmål angående urinprøvetaking.

Ved en bofelleskap med psykisk utviklingshemmede praktiserer helsepersonell (sykepleiere, vernepleiere, hjelpepleiere og andre helse arbeidere) urinprøvetaking ved å dype urinstick i bleie. Pasienter/brukere går med bleie i mange timer og de har tydeligvis tisset flere ganger i bleia. Ved et tilfelle hos primær legen hvor jeg var til stede, ble legen spurt om det var greit at pasienter kunne tisse i en søppelpose eller plastpose? Noen legen var uenig i og sa at posen kan være skitten i seg selv og kan gi en feil urinprøve.

En av brukere i bofelleskapet har blitt behandlet for UVI uten at urinprøven er tatt fra ren urinprøve, eller blitt sendt til dyrking. Til slutt havner brukeren på sykehus med akutt nyresvikt og stein i urinlederen som hindret passasje fra nyren.

Familien måtte selv ordne med bekken til urinprøve, fordi bofelleskapet ikke hadde slik utstyr.

 

Hva er riktig med urinprøve, hvordan skal en urinprøve tas?

 

Er det noe retningslinjer/regler som tilsier at institusjoner/bofelleskap o.l hvor helsepersonell er ansvarlig for brukere skal ha nødvendig og forsvarlig utstyr for urinprøver?

 

Overfor fastlegen har personell hevdet at brukeren ikke vil tisse på do, noe som ikke var korrekt, først da de spurte om tissing i søppelpose skjønte legen at det var bekken og andre ting som var årsaken til at en ren urinprøve manglet.

 

Håper å få svar.

 

Takk på forhånd ♥

Link to comment
Share on other sites

Når man tar en urinprøve må urinen samles i et rent glass og helst være midtstråleurin. Skal man kun stikse urinen kan man bruke en engangskopp. Hvis det skal tas en bakteriologisk prøve må man kjøpe et urinprøveglass som er sterilt. Med andre ord man trenger ikke bekken for å ta en prøve. Det å stikse bleier vil fort kunne gi helt feil svar som du var inne på. Om man ikke klarer å ta en urinprøve fordi beboeren er inkontinent, kan man høre med legen om man kan gi antibiotika kun ut fra symptomer. Er det viktig å få tatt en prøve kan en sykepleier kateterisere.

Håper du fikk svar på det du lurte på, hvis ikke må du bare spørre.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy