Jump to content
Sykepleiediskusjon

Nye anbefalinger ved bruk av Afipran


Recommended Posts

Legemiddelverket går i dag ut med nye anbefalinger ved bruk av Afipran, pga bivirkninger må man være forsiktig ved bruk av dette legemiddelet, De anbefaler ikke behandling over 5 dager, stikkpiller på 20 mg skal ut av markedet. Ved intravenøs administrering som gis som bolus, skal det settes sakte over 3 minutter og konsentrasjoner over 5mg/ml kan bli trukket fra markedet. Se mer her: http://www.legemiddelverket.no/Nyheter/Bivirkninger/Sider/Nye-anbefalinger-ved-bruk-av-metoklopramid.aspx

Link to comment
Share on other sites

Jeg har aldri erfart at mine pasienter har fått bivirkninger ved bruk av Afipran. Men pussig nok hørte jeg i går, dagen før denne anbefalningen kom ut, om en som akkurat hadde fått dystonier etter en dose Afipran iv. Har noen av dere sett dette hos deres pasienter?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Er en liten stund siden dere har skrevet her nå, men i og med at jeg er ny på forumet så svarer jeg nå likevel :)

 

Har faktisk vært borti 1 gang at en pasient har reagert på afipran i.v. Ung jente, hadde tatt overdose på beroligende (husker ikke nøyaktig hvilke medikamenter nå i farta), og ble plutselig kvalm. Hun fikk afipran av meg mot dette. Ca 10-15 min senere blir jeg hentet av noen andre sykepleiere på avdelingen (jeg snakket med noen pårørende), og de forteller at hun hadde fått et anfall i gangen. Hadde visst lignet på et epilepsianfall, med skjelvinger, og til slutt spente hele kroppen hennes seg i en bue. Man skulle være obs på evt epilepsi-anfall på denne pasienten, men vår lege var til stede og mente bestemt at dette ikke var helt det samme. Jeg nevnte at hun hadde fått Afipran ikke lenge før, og han sier da at det faktisk kan være pga den hun fikk den reaksjonen. Denne legen forteller han har sett slike anfall før i det landet han kommer fra, etter bruk av Afipran, men at det er en svært sjelden bivirkning.

 

De sykepleierne som var til stede da det skjedde handlet raskt med stesolid i.v, og maske med reservoar, og det gikk bra med pasienten :)

Link to comment
Share on other sites

Bra denne tråden ble bumpet opp igjen da.

Pussig at de ikke har trukket ut 20 mg supp fra markedet. Jeg tittet i felleskatalogen nå, og ja, der står det også 20 mg supp fortsatt, men øverst har de lagt inn en advarsel. Når man er kjent med et medikament så slår man jo ikke opp i felleskatalogen hele tiden, så det er nok mange som ikke er klar over dette. Her er advarselen som kommer opp når du slår opp på Afipran:

Varsel fra Legemiddelverket:

Type: Sikkerhetsinformasjon

Publisert første gang: 30.07.2013

Metoklopramid skal kun brukes i korttidsbehandling opp til 5 dager. Legemidlet er kontraindisert hos barn under 1 år og skal kun brukes som annenlinjebehandling hos barn over 1 år. Anbefalinger for dosering er endret og preparatomtale blir oppdatert.Lenke til SLV

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

Ser nå at det også er observert alvorlig psykiske bivirkninger som depresjon med selvmordstanker etter å ha tatt Afipran, også etter kortvarig bruk og hos pasienter uten kjent risikofaktor. Det kan jo være greit å vite.

http://relis.no/Bivirkninger/Nytt_om_bivirkninger/2014/Metoklopramid_depresjon_og_selvmordstanker

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy