Jump to content
Sykepleiediskusjon

MRSA i svinekjøtt


Cathrine

Recommended Posts

Ser i denne artikkelen at de advarer sykepleiestudenter mot eventuell MRSA smitte hvis de jobber på sykehus i utlandet. Det er jo en kjent sak, men greit å bli påminnet om denne faren: https://www.nrk.no/rogaland/uis-lar-vaere-a-advare-mot-antibiotikaresistente-bakterier-1.13608312

Kom da til å tenke på hvordan man forholder seg til personer som har oppholdt seg i Danmark. Jeg var nylig i Danmark og så at 50% av alt svinekjøtt inneholdt MRSA. De advarte med å holde en god kjøkkenhygiene ved håndtering av rått svinekjøtt og være ekstra forsiktig om man hadde sår på hendene eller et dårlig immunforsvar. Det betyr jo at om man har vært i Danmark og håndtert svinekjøtt bør man kanskje teste seg før man går tilbake på jobb, eller innlagt på sykehus. Dette er det ingen som snakker om, hva tenker dere?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Tenker at dette er et viktig tema med for lite fokus på!
Her i Norge sitter vi på den grønne gren, med minst MRSA i hele verden. Det er jo mye fordi vi har økonomi til å håndtere det her. 
Det finns jo andre multireistente baktereier som har stort fart inn i også vårt land, som ESBL og VRE.
Dette er en stille pandemi det ikke finns noen vaksine mot. Alle bør være bevisst på dette, og ta forhåndsregler.

Link to comment
Share on other sites

Ja vi har økonomi og har vel derfor enn så lenge klart å holde det nede på et relativt lavt nivå pga smitteverntiltak. Viktig at vi fortsetter med dette, og ikke blir sløve. Vi må tenke bredt tenker jeg. Derfor dette innlegget over her. Mange land i Europa har gitt opp.

Link to comment
Share on other sites

Ja, mange har dessverre gitt opp.
Basale smitteverntiltak koster ikke all verden, og håndvask (i tillegg til reduksjon i bruk av antibiotika) er det viktigste tiltaket mot multiresistente bakterier.
God og riktig håndhygiene beskytter pasienter mot infeksjoner som kan kreve antibiotiabehandling, og hindrer spredning av multiresistente bakterier, og dermed begrenser antibiotikaresistens. 
Allikevel viser studier at under 50% av helsearbeidere utfører korrekt håndhygiene i tillfeller der det er anbefalt! (https://www.fhi.no/nettpub/handhygiene/implementering/implementering-av-anbefalinger-for-handhygiene/)

Forskning/forsøk viser også at selv med opplæring i forkant utføres ikke håndhygiene korrekt!
Det kan du lese om her: https://sykepleien.no/forskning/2009/10/er-handdesinfeksjon-betre-enn-handvask
Merk at resultatene for håndvask og resultatene for ikke utført håndhygiene overlapper hverandre, der er det altså like dårlig resultat å vaske hendene (når man ikke gjør det ihht. prosedyre, som å ikke vaske hendene i det hele tatt)
Hånddesinfeksjon får best resultat, men heller ikke der er resultatet spesielt oppløftende (min mening):

Quote

Vi ser at andelen med reine hender i gruppa som ikkje har gjort handhygiene er mellom 0,07 og 0,17. Andelen med reine hender i gruppa som har gjort handvask er mellom 0,10 og 0,22. Andelen med reine hender i gruppa som har desinfisert hendene er mellom 0,51 og 0,67. Det vil seie at det var flest reine hender i gruppa studentar som hadde desinfisert hendene.

 

Link to comment
Share on other sites

Ja god håndhygiene er veldig vanskelig å få full forståelse for virker det som. Så ENKELT og så VIKTIG.

Men så nedslående at resultatet ikke var bedre for de som vasket hendene. Må si jeg egentlig ikke er overrasket, ser mye dårlig håndvask, rask og lite grundig. Så kanskje ikke så rart at hånddesinfeksjon fikk best resultat, men enig med deg. Langt fra oppløftende.

En annen ting er jo at sprit ikke virker på alle bakterier og virus. Og det er spesielt alvorlig med tanke på at to av disse rammer helsesektoren i en ikke ubetydelig grad. Norovirus og Clostridium Difficile.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy