Jump to content
Sykepleiediskusjon

Urosepsis etter prostatabiopsi


Recommended Posts

Dagsnytt atten tar opp problemet med overdiagnostikk av prostatakreft grunnet PSA testen. Legen fra FHI sier at ved forhøyete verdier tas biopsi fra prostata, de fleste av disse mennene har ikke prostatatkreft. For å ta denne biopsien må man gå inn via tarmen, det kommer lett bakterier over i blodbanen, og  resultatet er at mange mange menn pådrar seg en alvorlig infeksjon, urosepsis. Han anslo at på enhver urologisk avdeling ligger det til enhver tid en mann med urosepsis pga prostatabiopsi, og dette er menn som i utgangspunktet er friske. Synes dette var ganske oppsiktsvekkende.
Dere kan se innslaget her: https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/NNFA56110217/02-11-2017#t=13m22s  se 2.Kreftaksjon gjør skade

Link to comment
Share on other sites

En gjenganger er dessverre at pasienten rektaleksploreres før PSA tas. Dette fører til forhøyet PSA i prøvematerialet er jeg blitt fortalt. Som igjen fører til at pasienten utsettes for unødvendige undersøkelser, og i noen tilfeller behandling. Hvorfor denne undersøkelsen ikke kan gjøres cystoskopisk er utenfor min kompetanse. Tenker at det kanskje burde være gjort en gjennomgang av kriteriene for videre utredning. Forhøyet PSA i seg selv er vel neppe indikasjon for biospi? 

Link to comment
Share on other sites

Dessverre kan en forhøyet PSA alene føre til at man tar biopsi. Problemet var når friske menn uten symptomer tok denne prøven.

Quote

PSA kan brukes til å oppdage nye tilfeller av prostatakreft, men en stor andel av de med forhøyet PSA har ikke prostatakreft (falske positive prøver). Dersom PSA blir målt forhøyet, må prostata undersøkes med ultralyd og vevsprøver.

https://nhi.no/sykdommer/mann/undersokelser/psa-prostata-spesifikt-antigen/

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy