Jump to content
Sykepleiediskusjon

Måle INR kapillært


Guest Undrende

Recommended Posts

Guest Undrende

Jeg har hørt at når man måler INR kapillært så kan det påvirke resultatet hvis pasienten har dårlig sirkulasjon eller er kald på fingrene. Tenker at det da kan være mange feilkilder ved kapillær blodprøvetaking. Hvordan måler dere INR?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Den beste måten å måle INR ( i grunn alle analyser) er ved bruk av venøst blod. 
Og det er helt riktig at dårlig sirkulasjon kan påvirke prøveresultatet. Dersom det renner for sakte starter blodet å koagulere, dersom man må "melke" vil man få tilblanding av vevsvæske, og blodstansingen vil settes i gang. 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
Quote

Kapillærprøve – Prøvetaking ved hudpunksjon 
Ved «kapillærprøve eller hudpunksjon stammer blodet hovedsakelig fra arterioler og venyler tilblandet noe inter- og intracellulær væske. Hudpunksjon er derfor den mest korrekte benevnelse og bør innarbeides. Mengden av arterielt blod i prøven er her større enn av venøst blod på grunn av trykkforskjellen mellom arterioler og venyler. Dessuten likner venøst blod i huden mer på arterieblod enn det venøst blod ellers gjør i organismen. Konsentrasjonen av erytrocytter og leukocytter er ofte litt høyere i slike prøver enn i veneprøver, noe som kan skyldes strømningsforholdene i arteriolene. Det er viktig å være oppmerksom på dette når hudpunksjoner og veneprøver brukes om hverandre.

http://brukerhandboken.no/index.php?action=showtopic&topic=9c375df49fef5dcc1cbf

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy