Jump to content
Sykepleiediskusjon
Sign in to follow this  
Cathrine

Sykepleiere får legeoppgaver

Recommended Posts

Det danske bladet Sygeplejersken tar opp i det siste nummeret at sykepleierene stadig får nye oppgaver som før ble utført av legen. Det ser ut som at sykepleierene setter pris på denne utfordringen http://issuu.com/sygeplejersken/docs/sygeplejersken_2017_12hi?e=3542358/54348945

Hvordan er det her, og hva tenker dere?

Share this post


Link to post
Share on other sites

På tide! Jeg synes virkelig sykepleiere bør få muligheten til å ta over/gjøre de oppgavene som står nevnt i artikkelen. Det er ikke alle sykepleiere som ønsker å jobbe som lege, men heller ikke på sengepost. La det være mulighet for å utføre oppgaver, som kutter ned sykehuskøene. Sykepleiere kan gjøre en undersøkelse, så kan lege vurdere resultatene. Evt. at spl. foreslår resultat, og behandling, og lege godkjenner dette.

Her gjelder det å være kreativ! Det er allerede fastlegemangel, og dette ser ikke ut til å løse seg med det første. La sykepleiere med spesialutdanning få ta oppfølgingskonsultasjoner etc. Det er dette andre vestlige land har gjort, og har til dags dato ikke hørt at det har fungert dårlig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enig, det er mye sykepleiere kunne gjort på fastlegekontorer. Søkte nettopp opp min nye fastlege på legelisten, og en pasient skriver at hun ikke var så flink til å ta seg av psykiske problemer.

Det første som slo meg var at det er ikke så rart, hvordan skal man klare å hjelpe en pasient som sliter psykisk i løpet av en konsultasjonstime som er 20 minutter? Alle fastleger burde hatt en psykiatrisk sykepleier de raskt kunne henvise til, et lavterskel tilbud til de som sliter med hverdagskriser og andre psykiske problemer. Det er bare en av mange ting sykepleiere kan gjøre. Vi kan også følge opp pasienter med kroniske lidelser, som høyt BT, diabetes osv. Mulighetene er mange.

Også innen sykehus og poliklinikker er det mange oppgaver som kan overlates til sykepleiere. Vet at idag har allerede endel spesialavdelinger oppgaver som sykepleiere utfører, som før kun ble gjort av leger. Tror sykepleiere utfører koloskopi ved noen avdelinger?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I legetidsskriftet denne uken har de en artikkel med overskriften "Kanskje en fordel om leger og sykepleiere blir borte"

Der diskuterer turnuslege Ida Susanna Fattah om vi kanskje bør vurdere å ha ett helseyrke  for å hjelpe pasienten best mulig.

 

Quote

 

fusjonere til én

Ida trekker frem at samfunnet allerede har endret seg mye. Hun tror derfor det er usannsynlig at helsepersonell kommer til å jobbe på samme måte i fremtiden som i dag. Hennes teori er at dagens profesjoner fusjonerer til én profesjon med fokus på veiledning og rådgivning av pasient og pårørende. Praksis og erfaring innen spesifikke områder vil baseres på interesser og evner.

– Jeg ser flere krysningspunkt der oppgaver kan deles mellom leger og sykepleiere avhengig av hvem som gjør det mest, for eksempel å ta blodgass, suturere sår eller diagnostisere ved bruk av håndholdt ultralyd, forklarer hun.

 http://tidsskriftet.no/2017/11/aktuelt-i-foreningen/kanskje-en-fordel-om-leger-og-sykepleiere-blir-borte

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your content will need to be approved by a moderator

Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×

Important Information

Privacy Policy