Jump to content
Sykepleiediskusjon
Sign in to follow this  
Cathrine

Bruker dere stellefrakk?

Recommended Posts

Nå har jeg vært sykepleier i en del år. Før brukte alle stellefrakk i stell av pasienten, men så tok det brått slutt. Jeg ble derfor så glad da jeg leste om en ny type som er kommet. Den skal være mer praktisk i bruk. Håper mange vil bruke stellefrakk igjen, det er jo veldig viktig med tanke på å forhindre smitte. Hvordan er det der du jobber, bruker dere alle stellefrakk?

Her kan du lese om den nye stellefrakken: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Plagget-som-skal-hindre-smitte-7230336.html#.Ue_wM40vlv8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bruker engangsforkle der jeg er i kontakt med kroppsvæske, eller i risiko or å bli utsatt for..

Lite glad i tøyfrakker da de er varme, klamme og faller av

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Guest

Vi bruker engangsforkler i plast (sykehjem). Men likte ikke helt den nye stellefrakken. Den dekker jo ikke ermene på uniformen (gjelder plastforkle også), og går heller ikke like langt ned som en "gammendags" stellefrakk. Dette kan da ikke like hygienisk som de gamle stellefrakkene? Spesielt med tanke på at ermene ikke dekkes til. I mange situasjoner står man jo gjerne litt over pasienten og ermene kan komme borti under vask og stell o.l.

Selv om ikke plastforklene dekker uniformens ermer, så liker jeg at de kastes etter bruk. Da bruker man alltid en ny og ren. Med en vanlig smittefrakk kan man aldri vite om noen har brukt den feil før deg eller f.eks. om det er kroppsvæsker tørket inn i den (dersom noen ikke har tatt den til vask om den fikk noe på seg)...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Som student har jeg faktisk ikke opplevd at det blir brukt spesielt mye.. Jeg vet det ble brukt sånne plastforklær ved dusjing på et sykehjem.. I hjemmetjenesten hvor jeg jobbet ble det ikke brukt noe som helst (med mindre det var noe som var fryktelig smittsomt)..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvis vi ikke beskytter tøy under stell vil vi ta med oss bakterier og mikrober fra et menneske til et annet. For ikke å snakke om at vi tar med oss bakterier og mikrober når vi skal spise lunsj! Dette er da basic kunnskap vi lærer tidlig i grunnutdanningen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vi bruker langermet stellefrakk på avdelingen jeg jobber på (sykehus - langtidsopphold). Synes selv det er ekkelt å bruke plastforklær som ikke dekker armene i visse situasjoner. Hvor ofte vasker vi armene våre mellom pasienter eller før lunsj/hjemreise? Og å ikke bruke noen som helst form for beskyttelse over uniformen i nærkontakt med pasient og sengetøy er jo veldig uhygienisk mtp overføring av bakterier, virus osv.

 

Hvis jeg tar meg selv i å "glemme" å ta på stellefrakken, så ser jeg for meg småjentene i klassen til datteren min som sitter tett i tett med hodene sammen og det lange håret nesten flettet i hverandre med det resultatet at skolene sliter med å bekjempe store luseepidemier. Lusene kravler fra hår til hår, uten at noen legger merke til det. "Det samme" vil jo skje med mikroorganismene når vi har nærkontakt med pasient etter pasient uten å følge de hygieniske prinsippene. Jeg blir nesten kvalm bare ved tanken på at min giddeløshet ville kunne være årsaken til at "Fru Olsen på 206" og "Herr Hansen på 208" fikk infeksjoner som førte til redusert livskvalitet eller i verste fall død.

 

Jeg vil ihvertfall gjøre det jeg kan for å hindre smittespredning på avdelingen(e) jeg jobber på, og skulle det bli et problem med at ledelsen ikke viser vilje til å endre på dårlige rutiner, så skal jeg bruke den stemmen jeg har og sette foten ned. Fører det ikke frem, så sier jeg heller opp enn å kjenne på at jeg gjør en dårlig jobb som sykepleier/helsepersonell ved å ikke sørge for pasientenes ve og vel og hindre smittespredning med de tross alt enkle tiltakene som har dokumentert effekt. That beeing said, så virker den nye frakken praktisk, i forhold til at den ser lett ut å ikle seg og sikkert er god å bevege seg i. Kanskje de kan lage en versjon med ermer og en versjon uten? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veldig enig med deg Millis.

Vi har et stort ansvar for å ikke spre smitte, og tiltakene er jo veldig enkle.Det er jo helt forferdelig at det fortsatt er såpass mange infeksjoner som det er på sykehus.

Dette er noen år siden, men da jeg kom tilbake fra barselpermisjon og tok på meg stellefrakken, fikk jeg en spydig kommentar av en kollega som sa:

"Bruker du fortsatt stellefrakk? Vi andre har sluttet med det for lengst."

Må si jeg ble temmelig paff over at hygienen hadde gått i revers mens jeg hadde vært hjemme. Nå er det endel år siden jeg jobbet på sykehus, så jeg er veldig glad for å se at stellefrakken har kommet frem igjen. Men som pasient og pårørende har jeg sett flere situasjoner der det hadde vært naturlig å beskytte klærne hvor det ikke er blitt gjort...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Trine00

Jeg jobber på hjertemedisin med koronarsyke, så vi har svært sjelden stell, for det er en relativt ung og selvhjulpen pasientgruppe, men når vi har, så bruker vi stellefrakk alle mann.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Guest

Jobber som assistent på sykehjem og bruker alltid stellefrakk i situasjoner med sengestell eller at beboer trenger hjelp til deler av stell.
Der jeg bare legger til rette (setter fram vaskefat, leter frem klær osv) bruker jeg det ikke.
Men jeg er ganske alene om å bruke stellefrakken, det er mange som slurver med dette.
Dette er noe jeg ikke forstår, både med tanke på smittevern for avdelingen/sykehjemmet, men også for egen del.
Liker å vite at uniformen min ikke er tilgriset av noe.

Har ingen problemer med stellefrakkene som de er nå, liker at de dekker helt ned til armene og langt ned på beina.
Den det er linket til her ser kjekk ut å få på seg, men dekker jo ikke mye av uniformen.
Er det egentlig så vanskelig å ta på seg stellefrakkene som de er da?
Tror manglede bruke kommer av holdninger og latskap.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg jobber ved en avdeling der det er lite stell, men dersom vi skal gjøre stell eller prosedyrer i seng (feks. legge inn kateter eller stelle sår o.l.) så bruker de aller fleste plastforkle.
Kunne ønske meg engangs stellefrakker som dekker ned til håndleddene, av den blå typen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your content will need to be approved by a moderator

Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×

Important Information

Privacy Policy